Direktlänk till inlägg 18 september 2008

Kobent eller hjulbent?

Av Soran Ismail - 18 september 2008 22:27

Då ska vi ta och reda ut det här en gång för alla. Vad som är kobent, och vad som är hjulbent. Det var några kommentarer som påstod att gå som jag gör (med fötterna/foten inåt) är hjulbent. Om jag förstår det rätt så är argumentationen den att mellanrummen mellan benen formar ett hjul?


Ett mycket konstigt hjul isåfall. Jag tänker mig att inåt med fötterna/foten är kobent därför att kor går så. Om ni tänker er en ko, deras fot pekar ju inåt i relation till knäet. Varför utåt med foten/fötterna skulle vara hjulbent har jag ingen aning om. Men jag vet inte heller varför det skulle vara kobent?


Det verkar som att folk har ett argument för vad som det kallas att gå inåt med foten/fötterna, och efter det använder uteslutningsmetoden för att komma fram till utåt måste vara motsvarigheten. Men är det någon som har ett vettigt argument för varför det skulle kallas att vara "kobent" när man går utåt med fötterna? 


Ps. Ja, 30/9 är jag med på Extra Extra inspelningen, men för info så kan du alltid kolla på min hemsida. Ds. 

 
 
Ingen bild

cornelia.

18 september 2008 22:56

att vara hjulbent respektive kobent har väl inget med hur fötterna är placerade att göra? det är väl mer benens form. har en kompis vars knän slår i varandra när hon går och henne har vi alltid kallat kobent. att vara hjulbent är således när benen alltså formar "ett hjul". ja, ett konstigt sådant. men om det har något med hur fötterna är vet jag inget om. så jag kanske inte var till någon nytta ändå.

 
andrea

andrea

18 september 2008 23:12

Alltså, kobent och hjulbent är ju inte motsatser på något sätt. Det är väl inget vettigt argument men, jag har alltid trott att kobent är när knäna är inåtvända. Att det blir som ett hjul mellan KNÄNA och fötterna nästan...du ser nog ut att vara hjulbent snarare än kobent då.

http://barandrea.blogg.se

 
Lisa

Lisa

18 september 2008 23:14

Mm, haller med cornelia. Fotternas placering har inte med benen att gora utan visar bara pa hur dina fotter ar. Mina fotter och alla andra pa min pappas sida gar tex med fotterna utat. Om du tittar pa en ko bakifran kommer du se formen av att laren liksom foljer varandra tatt och motsvarigheten till detta skulle alltsa vara att det ar luft emellan = hjulbent.

ursakta, sitter vid mac utan aao med prickar pa ;)
stannar du uppe och tipsar om videos?

http://dalbo.blogg.se

 
Lisa

Lisa

18 september 2008 23:18

inte motsvarigheten, utan motsatsen menar jag. Men efter att ha last vad andrea skriver har jag ingen aning langre.

Du ar nanting i alla fall, kobent eller inte.

http://dalbo.blogg.se

 
Lisa

Lisa

18 september 2008 23:21

Foresten, en sak till sen ska jag sluta kommentera. Du sager att kor gar med fotterna inat...Gor de? hmm..

http://dalbo.blogg.se

 
Ingen bild

Marie

18 september 2008 23:30

Så har jag nu slagit upp termerna kobent, respektive hjulbent i ordbok:
Att vara hjulbent innebär att hasorna (på häst)är riktade inåt. Att vara kobent innebär att hasorna (även nu på häst) är riktade utåt.

Således är du hjulbent, Soran, men var glad för det eftersom det anses manligt. Att gå med fötterna utåt, och således vara kobent, anses feminint.

 
Pia

Pia

18 september 2008 23:51

Kobent är väl när knäna är närmre varandra då man går, men man är samtidigt hjulbent och går lite väl brett. eller? Men kommentaren före min kanske var smartare.

http://stjerndorff.com

 
Ingen bild

Sofia

19 september 2008 00:31

När jag var liten hade vi en gubbe på gården som var så pass hjulbent att när han stod upp med raka men och fötternas insidor ihop var det fortfarande ett sånt mellanrum mellan hans knän att man kunde klättra igenom. Han såg ganska häftig ut när han gick, lite som Lucky Luke!
Kobent däremot skulle jag säga är motsatsen, korna själva bekräftar det, eller ja, i alla fall deras knäskålar.
http://www.snevide.com/wallpaper-djur/wallpaper-kor-1280x1024.jpg

 
Ingen bild

Eve

19 september 2008 02:54

Jag är kobent, mina knän lutar inåt, jag vet inte om det är så kor ser ut i verklighet, men folk har under hela min uppväxt, likt din, anmärkt på mitt sätt att stå/gå. Min pappa är hjulbent och han står som du gör på bilden, hans båda knän/ben lutar svagt utåt åt vardera sida så att det formas en liten oval form.
Det är väl så jag alltid resonerat, knänas lutning, inte fötternas riktning, de har inte så mycket med varann att göra egentligen.
Ballerinor brukar bli hjulbenta men går med fötterna pekandes utåt t ex.

 
Ingen bild

Johanna

19 september 2008 07:50

Anledningen till att det heter kobent är ialla fall för att kossor går med hasorna inåt mot varandra och därför blir klövarna utåt, och då kalla man en person med knäna inåt mot varandra kobent.
Hjulbent vet jag inte varför det kallas så men det är ialla fall när är mer som ett "hjul" med knäna riktade ifrån varandra med ett större mellanrum mellan säg än vad som är "normalt".

 
Hanna

Hanna

19 september 2008 13:26

När ja var till skolsköterskan så sa hon att jag var kobent. Och mina knän går innåt. Och fötterna har inget att göra med om man är hjulbent eller kobent. För du är hjulbent och går med fötterna innåt. Medans jag är kobent och går också med fötterna innåt.

http://www.hamletsblogg.blogg.se

 
Hanna

Hanna

20 september 2008 01:56

Man är varken kobent eller hjulbent på grund av hur man går med fötterna. Det handlar om hur benen är. Eller kanske mer knäna. Tjejer är allt som oftast kobenta och killar hjulbenta. Är en kille kobent ser det rätt kul ut eftersom han då har knän som pekar inåt eller ben av den mer raka modellen. Hjulbenthet (påhittat ord) är enligt mig snyggt men enbart på killar, förmodligen för att det är vanligast. Kanske är killar hjulbenta för att inte klämma pungen ;-)

http://nagonstansilivet.blogg.se

 
Ingen bild

Aka

22 september 2008 13:28

om du någon gång sett en nyfödd ko, så går den stapligt i början, med knäna mot varandra och fötterna utåt. Om du tänker bambi när han börjar gå så är han lite staplig, därav kobent (vet att bambi är ett rådjur men ja..)
Sen hjulbent är ju som många sagt, benen ser ut som att man går och håller en stor boll mellan benen när man går!

 
Ingen bild

Sara, sjukgymnaststudent

17 oktober 2011 10:40

Jag vet att detta är långt efter datumet du skrev. Men för att reda ut saken. Kobent eller hjulbent aka valgus- eller varusställning i knäna handlar om vinkeln i knäleden relaterat till höftleden. Vid kobenthet går knäna in mot varandra, detta gör ofta att underbenen går utåt (precis som hos kor). Detta kan i sig påverka fotens ställning. Kobenta går ofta på fotens insida och kan ibland också ha fötterna inåtroterade vilket beror på underbenets vinkel. Vid hjulbenthet är knäna vinklade ut från varandra, det ser alltså ut som att man har ett runt hjul mellan benen om man ska dra det långt.

 
Ingen bild

Enl. Internet

17 september 2013 14:44

Se Sara ovan samt:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kobenthet
http://sv.wikipedia.org/wiki/Hjulbenthet

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Soran Ismail - 23 mars 2010 17:13

Eftersom hemsidan är nere av oklar anledning så kör jag på här tills vidare. Dessutom är detta länken som angivits från ticksters sida om min inspelningen av min stand-up special.   Återkommer snart med mer info. ...

Av Soran Ismail - 13 september 2009 17:36

Då står det äntligen klart vart jag ska flytta, och min förhoppning är naturligtvis att ni följer med mig i flytten. Vill ni göra det så klickar ni här ...

Av Soran Ismail - 12 september 2009 09:39

Det är segt nu, jag förstår det. Men det beror inte på mig. Inte längre i alla fall. Är det någon ni ska vara upprörda på nu så är det något företag som heter Crystone, utan att säga för mycket. Förhoppningsvis är allt löst i eftermiddag, ingen vill ...

Av Soran Ismail - 11 september 2009 02:24

Eftersom det inte riktigt finns någon godtagbar ursäkt till att bara försvinna ur en relation såsom jag har gjort, helt utan förklaring, så låter jag bli att ens ge det ett försök. Det här blir egentligen inget kul inlägg. Inte heller intressant. Ani...

Av Soran Ismail - 18 augusti 2009 17:38

Jag vet. Uruselt bloggande. Men det kommer igång, så fort nya siten är uppe. Ska till de som designat sidan på Fredag kl 14 så de kan visa mig allt jag inte förstått mig på. Tills dess - här är två bilder från travet i lördags.     Det är festligt m...

Ovido - Quiz & Flashcards