Direktlänk till inlägg 27 oktober 2008

Lite svar del 4

Av Soran Ismail - 27 oktober 2008 14:06

Varför tror du att det är fler unga killar och så få unga tjejer som kör stand up?


Det här är en ganska komplicerad fråga, som inte har något givet svar. Jag är  övertygad om att det beror på de normer som finns i samhället. Ingen föds rolig. Jag kan sträcka mig till att säga att folk kan ha bra genetiska förutsättningar för att kunna läsa av en social situation, som är en grund för att kunna vara rolig i den situationen. I övrigt vidhåller jag att rolig blir man via övning.


Men inte närsmohelst, en person som inte anses som rolig av den generella massan vid 25-års ålder kommer nog inte att göra det när den är 40 heller, även om den tränar. Utan det är som barn vi präglas och formas till vilka vi är idag. Och när en kille försöker vara rolig i klassen så uppmuntras det ofta, han är "en skön kille". Om en tjej pratar för högt i klassrummet så är hon "attentionwhore". Hon trycks oftast ned, till skillnad från killen som bekräftas. Då kommer han att fortsätta försöka vara rolig, och hon kommer att sluta  med det. För det är just det man gör, försöker vara rolig. Alla gör det, men det är fult att säga. Men varje gång någon drar ett skämt, säger någonting lite kul, så föröker den ju vara rolig. Och genom att hålla på så hela tiden, dag efter dag.. år efter år.. ja då blir man väl ganska bra på det. De flesta i alla fall. 


Så har det vart i mitt fall. Jag var väl ganska bra på att läsa av sociala situationer, men så blyg att jag inte vågade säga ett ord. Men så en dag i årskurs fem sa jag någonting som de andra inte väntade sig.. folk skrattade och jag fick bekräftelse. Så jag fortsatte försöka vara rolig. Men det var ju långt ifrån alltid som jag lyckades.. men det var ok. Jag tilläts ta den platsen, att försöka vara rolig. 


En tjej får väldigt sällan den platsen. Så då söker hon bekräftelse på något annat sätt.. genom att spela dum kanske? Visa upp bröst (i den mån de finns)? Vara duktig i skolan? På något sätt kommer hon också, såsom alla människor, söka bekräftelse.. men hon får den nästan aldrig genom att vara rolig. 


Och sedan blir det en ond cirkel. Eftersom det i princip bara är pojkar som får vara roliga i skolan så är det bara män som blir roliga sen (allt är utefter den breda massan, ingen subjektiv bedömning). Då är det män som får utforma humorn som folk ska ta del av via medierna.. den blir lätt enformig då. 


Johan Sköld, redaktör för Morgonsoffan, gjorde en intressant lista över humorprogrammen som sändes under v.42 och kom fram till att alla som låg bakom dessa var män i 35-års åldern. (läs här)

Slump? Knappast.

 

Men det blir bättre och bättre. I samband med att jämställdhetsdebatten går vidare når den fler och fler plan, detta är ett utav dem. Om inte dagligen, så får jag i alla fall varje vecka, nya mail från unga tjejer som vill testa stand-up och undrar hur de ska gå tillväga. Den hårda sanningen är att de flesta av dem antagligen kommer misslyckas, men de kommer i alla fall att försöka. Så som killar alltid har gjort. Och då får vi även fram fler roliga tjejer.


En annan faktor är förebilderna, eller bristen på dem. Det är därför det är så viktigt med kvinnor som Petra Mede, som för övrigt kan vara den modigaste personen jag känner. Unga tjejer kommer ha vuxit upp med henne i rutan, och på så sätt fatta att de också kan. 


Det är i alla fall min analys. Vad tror ni? 


 
 
Yossi

Yossi

27 oktober 2008 14:52

huvudet på spiken, Herr Ismail. Handen i vasken. En tax i mocka.

http://www.freewebs.com/esteter/yossisblogg.htm

 
Ingen bild

v

27 oktober 2008 14:53

Jag tror att du har helt rätt.

 
Ingen bild

Amanda J

27 oktober 2008 15:04

Jäkligt bra skrivet!

 
Jugo

Jugo

27 oktober 2008 15:16

bra humor är ibland rå humor och killar kanske har lättare att dra dessa skämt och få det att framstå som roliga.

http://alenjugo.blogg.se

 
Mikaela

Mikaela

27 oktober 2008 16:13

Jugo: Vilket väl beror på de faktorer herr Ismail räknat upp!


En av mina favoritbloggar är skriven av en rolig tjej som tar upp just det här i ett inlägg (http://knivlisa.blogg.se/2008/january/jo-det-var-han-som-sa-det-helt-sjukt-han-bor-i-min.html).

http://stalkamig.blogg.se

 
Ingen bild

Amanda J

27 oktober 2008 17:35

Haha jag är inte helt ensam att läsa Lisas blogg!
Hennes blogg är min favorit!

 
Ingen bild

Pernilla

27 oktober 2008 18:07

Mycket intressant. Har tänkt mycket på detta och det känns skönt att få sina tankar instämmda av någon annans. Håller med dig helt och hållet och tror att mycket ligger i normer från skolan och även övriga samhället. Ser fram emot en posetiv utvecklig! Och tack för en fantastisk bra blogg!

 
andrea

andrea

27 oktober 2008 18:20

Jag tror att det kan vara precis som du skriver. Hoppas att förutsättningarna och tjejernas chanser förändras med tiden!

http://andreaf.bloggagratis.se

 
Felicia

Felicia

27 oktober 2008 19:33

Allt är sant. Har inget att tillägga. Eller, har tusen saker att tillägga men kommentarsfältet i någon annans blogg känns overkill, speciellt minuter innan jag ska tillbaka till jobbet. Men en dag, Soran. En dag.

http://www.metrobloggen.se/felis

 
Julia

Julia

27 oktober 2008 20:14

Ganska logisk analys, tycker att det mesta stämmer.

Trodde jag läste fel när du har skrivit Johan Sköld haha min bror heter nämligen det haha det va lite roligt=P

http://gnisslia.blogg.se

 
Sanna "igen"

Sanna "igen"

28 oktober 2008 11:51

Jag tror på två teser och det ena är att stand-up är ju relativt nytt i Sverige och det andra att tjejer är fega. Sedan har jag säkert fel i båda mina gissningar men eftersom jag nu inte är feg så skriver jag vad jag tror. Tycker din version också stämmer men utöver det var det mycket text...ha ha! Ha det!

http://sancha.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Sofia

28 oktober 2008 20:20

Det du skriver låter väldigt logisk och jag tror faktiskt på detta. Jag hoppas, som tjej, att vi kommer få lov att ta mer plats utan att behöva visa våra bröst,spela dumma eller något annat korkat.

Tack för ett väldigt bra inlägg!

 
Ingen bild

Anna

31 oktober 2008 00:26

Du har rätt, tror jag. Och tjejer är inte lika bra på att ta plats eller ta för oss. Vi uppfostras inte så av föräldrar eller samhälle. Men men, det kommer väl ändras förhoppningsvis, vi får väl ta och ändra på oss och uppfostra våra framtida döttrar annorlunda.

 
Mirja

Mirja

5 november 2008 18:25

Jättesant tror jag! Så himla skönt att du vågar ta ställning i jämställdhetsfrågan, långt ifrån alla gör det.

Dock tror jag att den genetiska skilnaden som du beskrev i början är näst intill obefintlig. Det brukar vara så, miljön man växer upp i tror jag är den styrande faktorn till 99 %. Och vilket kön man är, som sagt.

Jag uppskattar inlägget!

http://plums.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Soran Ismail - 23 mars 2010 17:13

Eftersom hemsidan är nere av oklar anledning så kör jag på här tills vidare. Dessutom är detta länken som angivits från ticksters sida om min inspelningen av min stand-up special.   Återkommer snart med mer info. ...

Av Soran Ismail - 13 september 2009 17:36

Då står det äntligen klart vart jag ska flytta, och min förhoppning är naturligtvis att ni följer med mig i flytten. Vill ni göra det så klickar ni här ...

Av Soran Ismail - 12 september 2009 09:39

Det är segt nu, jag förstår det. Men det beror inte på mig. Inte längre i alla fall. Är det någon ni ska vara upprörda på nu så är det något företag som heter Crystone, utan att säga för mycket. Förhoppningsvis är allt löst i eftermiddag, ingen vill ...

Av Soran Ismail - 11 september 2009 02:24

Eftersom det inte riktigt finns någon godtagbar ursäkt till att bara försvinna ur en relation såsom jag har gjort, helt utan förklaring, så låter jag bli att ens ge det ett försök. Det här blir egentligen inget kul inlägg. Inte heller intressant. Ani...

Av Soran Ismail - 18 augusti 2009 17:38

Jag vet. Uruselt bloggande. Men det kommer igång, så fort nya siten är uppe. Ska till de som designat sidan på Fredag kl 14 så de kan visa mig allt jag inte förstått mig på. Tills dess - här är två bilder från travet i lördags.     Det är festligt m...

Ovido - Quiz & Flashcards