Direktlänk till inlägg 1 november 2008

Malmö - Sveriges otrevligaste uteliv?

Av Soran Ismail - 1 november 2008 03:30

Ja, det är frågan jag ställer till mig själv i ensamheten på mitt dubbelrum med ett extra grupprum här på Scandic i Malmö efter en utekväll i just Malmö.


Jag vet, nu kommer många av er malmöbor påpeka att "vi gick till fel ställen, om man bara vet vart man ska gå så kan det vara kanon!" Och det tror jag säkert, men det finns vissa fakta man inte kan undgå. Som att Malmö är en enda staden i Sverige där de har metalldetektorer när man ska gå in. Det var lättare att komma på planet på Bromma idag, än att komma in på Etage (nattklubb). Dessutom ska man tydligen vara glad om ett ställe har metalldetektorer, för har de inte det så vill man tydligen absolut inte infinna sig där. 


Dessutom så har jag vart ute i Malmö ett par gånger nu, inte många men fler än en gång i alla fall. Och det är samma sak överallt, hela tiden. Vakterna är brutalt otrevliga.. värre än Växjö. Oavsett ställe. Yellow Mellow t.ex är ett ganska avslappnat ställe där man kan äta bra mat.. varför vakterna där han en sådan attityd är bortom min visdom.  Jag har vart på Slaghuset och det är just vad det låter som.. ett slagthus. Jag har vart på KB och även där har majoriteten stora attitydsproblem och många är under 18. Idag var vi även på Grappo, Harry's och Etagé. Inget ställe var bättre än det andra. 


Det är inte ovanligt att folk skojar om att Skåne inte skulle vara en del av Sverige.. någonting som är ganska tacksamt och enkelt att skämta om. Men många här nere verkar ta det seriöst. Det finns en larvig patriotism i Skåne som man inte tror är sann tills man upplever den själv. Det leder till att många verkar generellt ha brist på distans när det kommer till geografiskt ursprung och dialektala differenser. Om man inte pratar skånska så är det väldigt lätt hänt att man är "en jävla noll-åtta" eller "en göteborgsfitta". 


Utöver detta så har jag i mitt liv aldrig sett så mycket diskriminering som här i Malmö. Folk pratar om att "Stureplan är elitistiskt och diskriminerande".. men det är ingenting mot nattklubbarna här. Sådan diskriminering och rasism att man blir ledsen i hela hjärtat. Det dödar feststämningen totalt. 


 

Det finns en attityd i Malmö som jag inte har upplevt närheten av någon annanstans i landet. Ibland kan det vara bra att vara "osvensk" och ta för sig, men oftast så är folk bara riktigt otrevliga. I Växjö var visserligen personalen på uteställena odrägliga, men folket var i alla fall trevliga. Inte i Malmö (det finns absolut trevliga människor, men förvånansvärt många är onödigt dryga). På en fråga som "ursäkta mig, vet du vart herrarnas är någonstans?" kan man lätt få "det kan du nog hitta själv, jävla noll-åtta" till svar. Inte någon annanstans i Sverige har jag upplevt det.


Är det bara jag som känner så här? Har jag bara haft otur?  Eller förstår ni vad jag pratar om?


Oavsett så var Malmöpubliken helt underbar ikväll, och det är den alltid. Det är ändå det som är det väsentliga. Jag blir bara lika förvånad varje gång folk är helt oprovocerat otrevliga. 

 
 
Felicia

Felicia

1 november 2008 03:45

Så går det när man inte läser sin mail, unge man. Don't say I didn't warn you!

http://www.metrobloggen.se/felis

 
Johanna

Johanna

1 november 2008 05:42

Det finns ingen blogg som jag gillar så mycket som din blogg. Det är så mycket av allt och du e en fena på att skriva. Tack för det Soran!

När jag kommer till sverige måste jag se dig lajv. Inte för att jag har någon koll på dina gigg och antagligen finns det inga biljetter eller så är din turné slut. Men häng kvar där i rampljuset så får jag garva åt din karaktär som stå-uppare så småningom.

Lycka till. Jag antar att du säger "desamma". Jag behöver det.

http://novo.blogg.se

 
Ingen bild

P

1 november 2008 07:19

Precis samma uppfattning om Malmö. Jag orkar inte ens försöka gå ut o ha trevligt när jag är där, lönlöst. Är skiträdd för o bli nedslagen om jag hamnar lite "fel"

 
Janni

Janni

1 november 2008 08:24

Du har så jävla rätt! Om man är i Skåne så ska man till Lund. Nästan alla i Malmö är likadana. Skåningar överhuvudtaget är dryga egentligen. (Haha nu dissar jag mig själv). Men dom flesta är riktigt otrevliga! MEN, det finns ju bra människor här också, bara inte lika många av dom!

http://jannif.blogg.se

 
Ingen bild

jenny

1 november 2008 09:55

Har (tyvärr?) aldrig varit i Skåne och man blir lite avskräckt av det du skriver...tur att man är Norrlänning med fötterna på jorden.

 
Anna

Anna

1 november 2008 10:35

god morgon soran! tips: ikväll ska ni gå till HIPP och schlagerklubben! vi är ett gäng som ska gå och kolla på er idag på er första föreställning och kommer senare på kvällen dra till HIPP! vi ses :D

http://trullsatosen.blogg.se

 
Maria

Maria

1 november 2008 10:41

Allt som jag skäms över lurar i Malmö, har aldrig tyckt om den staden. Man ska nog hålla sig mer till Helsingborg, mer i min smak iallafall.

http://mariakayeymf.blogg.se

 
Pernilla

Pernilla

1 november 2008 11:10

Jag som bor i skåne och har varigt rätt många gånger i malmö kan säga: ja som du redan har konstreat så är det väligt mycket rassism i Malmö.Och en del folk i malmö är inte så trevliga specilt inte mot ja som du skrev "noll-åttor"
Men på dagen är Malmö en trevlig stad. Men ja det är nog för att jag är skåning men ahja.
ses i kväll (hoppas jag)

http://Dahpernilla.blogg.se

 
Christina

Christina

1 november 2008 11:13

Jag ska försöka undvika ett "ni gick till fel ställen"-inlägg men jag måste få försvara min stad lite. Tyvärr är Malmös uteliv inte vad det kunde varit, varken vad det gäller uteställen, personal eller klientelet. Jag bor precis vid Debaser och det har blivit det enda utestället jag besöker när jag vill gå ut "hemma". Annars finns Köpenhamn med ett utbud i större klass än Stockholm bara 30 min bort. Den här ta-för-sig-mentaliteten är något jag och mina vänner har växt upp med, har man inte den klarar man sig inte i den här staden eftersom alla är uppväxta med samma mentalitet. Usch vad tråkigt det låter. Men Malmö är en underbar stad om man ger den en chans! Alla småpubar vi har, gömda på bakgator, är Malmös stora charm. Jag bönar och ber dig, försök gå till något ställe runt Möllan nästa gång, Carib Kreol t.ex Där är personalen och besökarna det bästa du kan träffa och stämningen på topp med liveband.

http://christinalilja.blogg.se

 
Ingen bild

Nellie

1 november 2008 11:39

Vad tråkigt att malmöborna var dryga (dom brukar vara trevliga på sommaren). Jag hade iallafall riktigt kul igårkväll! Tack för att du och dina kollegor i standupsverige finns, det gör det lite roligare att vara,,.

 
camilla

camilla

1 november 2008 11:50

Fan vad sorgligt det låter, som skåning kan jag ju inte var objektiv men jag har aldrig uppfattat oss skåningar som otrevliga. Tvärtom har jag alltid fått höra gott om oss skåningar när jag varit ute på vift i Sverige. Jag kan bara hoppas att du hamnar bland trevligare folk nästa gång du är på besök här nere. Jag håller med föregående kommentator om att du borde hålla dej kring möllan, där är det skön stämning!

Du har förresten inte funderat på att ge ut en guide över Sveriges uteliv? Du verkar ju kartlägga de flesta städers utbud på den fronten, fast i så fall får du göra ett återbesök i skåne =) Tack för en bra blogg förresten!

http://tvivelaktigt.blogg.se

 
MalinTh

MalinTh

1 november 2008 11:57

Jag känner inte till Malmös uteliv, så det låter jag dom andra ge dig åsikter om.

Men wow! Vilken bra text du skrev!
Jag tycker det är så synd att man ska behöva bli bemött på ett så otrevligt sätt. Utan att ens ha gjort något. Det är skillnad på om man beter sig dumt men, det antar jag att ni inte har gjort.

Ha det bra Soran !

http://www.finest.se/heavenlylife

 
Ingen bild

smulan

1 november 2008 12:12

Inget illa menat men de måste fan va fel på dig. du har i stort sätt sågat varenda stad..nästan. Jag har vart i dem flesta städerna i sverige o Malmö har vart grymt bra, speciellt folket o slagthuset. Du har helt enkelt svårt att roa dig o kanske e med fel personer trots allt.
Då ni va i jkpg på sliver, va jag där o hade riktigt kul. men ni ba satt juh där o özz ba stod o glodde....liksom hur kul kan man ha då!! neh du borde helt enkelt byta taktik då du e ute o vill ha kul!! // smulan

 
Emil

Emil

1 november 2008 12:29

Soran, så här är de å va skåning i resten av landet. Är man med på tv ska man dubbas till rikssvenska, alternativt "bara" textas. Är man kändis måste man dölja sin dialekt och skolas in i rikssvenskan, annars kan man glömma å nå långt. Är man på Avenyn i göteborg och ska beställa mat skrattar å pekar folk. Därav kommer våran patriotism. Räknar man bort Norra skåne, och bara har kvar den södra halvan så är jag övertygad om att 75% vill ha skåne självständigt, däribland jag och mina polare. Kolla i länktipset tex. MFF-klacken snor en svensk flagga av Göteborgarna, river isönder den och hissar den skånska till tonerna "Vi har ju aldrig velat va svenskar, befria Skåne från svea rike land" (dåligt ljud)

Som andra redan påpekat, möllan, där e de skönt, häng där ;), så slipper du idioter å annat mög ;)

Saer vi!
/Emil

http://www.youtube.com/watch?v=Htw8RDfAL9w

 
Ingen bild

linda

1 november 2008 13:14

ska också säga att jag blir förvånad, har själv blivit jätte bra bemött runt om i landet just pga jag är skåning "ni är så härliga" "är ni skåningar, då ska ni inte betala" osv osv.. Men en sak som jag och jag vet många med mig reagerar på är vakternas beteende! Så ska inte sitta o skydda malmö när man inte kan vara opartisk! Hoppas bara du får det trevligare nästa gång! Och precis som övriga malmöiter skrivit, sätt er på möllan, ta en öl.. njut!

 
Sanna

Sanna

1 november 2008 13:20

Oj det här måste jag kommentera oavsett det blir kort. Förrförra somaren skulle vi igenom Malmö med husbilen och fick några tråkiga efterräkningar med bilen. Fanns hjälp att få? Nähä tro inte det inte!! Så vi tog oss hackande fram till straxt innan Göteborg och där ställde en mekaniker upp på sin lediga tid på kvällen och fixade bilen. Den stund vi var i Malmö träffade vi över 100 personer och de var faktiskt lite som du berättar, egna och inte så välkomnande öppna. Så det är en stad jag aldrig skulle kunna tänka mig att bo i. Dessutom är det väl en stor kriminellt belastad stad varför det antagligen är så här mycket kontroller, attityder för att man tar ut det redan INNAN något händer. Näe men Göteborg gillar jag och vilka glada människor. Har ni uppträtt där ännu? Ha en strålande lördag och låt bli att gå ut och ta en Fia med knuff istället så får du rekorderligt skoj...ha ha!

http://sancha

 
Ingen bild

Eddie

1 november 2008 14:30

Går man till ställen så hajpade att de har dörrvakter får man räkna med att det är en jobbig jävla köttmarknad. I Malmö är det de mindre ställena som har charm, trevlig personal och god mat/dricka. Kring smågatorna på Möllan, men även resten av Malmö, ligger otrendiga men trofasta pubar där det inte spelar roll om man är kändis eller inte. Malmö är fullt av små mänskor som jobbar dygnet runt för att få det att gå ihop, gynna dem istället för att gå till de stora etablerade ställena där alla är dumma i huvudet. Käka hos en falafelvagn istället för att gå på restaurang. Ta en öl på Spånes pub & pizzeria istället för att köa till Etage. Bo hos Rut & Ragnar istället för på Skandia. Det är där MÄNNISKORNA finns. Inte konstigt du bara stöter på nötter när du söker dig till dem. :/

 
Yossi

Yossi

1 november 2008 14:30

jag har bott i Malmö i två år och fyllde 18 ganska nyligen. Och kroglivet häromkring är minsann inte det bästa. Möllan är helt okej, varför hängar man på borgaretage liksom? löjligt. Jag pratar ju själv uppländska, bor i Malmö och jag har aldrig uppfattat någon "jävla 08" diskriminering gentemot mig. Men vissa har väl otur, antar jag.

ska du ut ikväll något? vi kanske kan ta en öl som de gamla uppsalaborna vi är? haha.

http://www.freewebs.com/esteter/yossisblogg.htm

 
Isabelle

Isabelle

1 november 2008 14:31

Jag är en av dessa dumma jävlar som flyttar till Malmö. Hur man nu kan välja att flytta frivilligt till Skåne, det frågar jag mig själv varje dag. Jag är "norrlänningen" här nere, jag ska dra upp till Norrland och ta hand om mina renar enligt många. Faktum är att jag kommer från Arboga, inte Norrland nånstans där inte. Men du har rätt, Skåne är ett litet miniatyr-USA, allt som finns och händer utanför deras gränser är långt bortom deras medvetande och självklart mycket sämre.
Därför ser jag fram emot att få höra lite riktig svenska ikväll,hehe.

Nu till det jag egentligen skulle skriva om. Nämligen fråga var man ska hålla till ikväll efter 22.30 showen om man vill få chansen att ge dig en för tidig julklapp/present?:)

http://www.liljestrands.bloggspot.se

 
Ingen bild

Em

1 november 2008 15:58

Det verkade inte som om Malmö hade ett så bra ute liv.

På tal om trevliga städer, när ska du besöka norrbotten nästa gång? Du gillade väl Luleå?

Förresten, kan man boka dig till ett företag i norrbotten? eller blir det extra kostnader?

 
Ingen bild

mary

2 november 2008 03:50

soran soran soran.
etage? come ooon! fattigt ställe ju. alla är snobbar. du kan dansa på inkonst. eller hipp eller vad som helst. etage är ju bara fattigt.
har bott i malmö heeela mitt liv, och älskar livet här. du har haft otur. :( jag har aldrig trffat på den elaka racistiska och otrevliga attityden du nämner, och jag är gansa känslig mot sånt. jag hoppas idag blir bättre. pus

 
Ingen bild

Charlie

2 november 2008 12:35

Hatar att säga det, men du har rätt Soran. Jag brukar själv gå ut en hel del i Malmö och folk är jävligt dryga. Specieltl då vakterna.
Oavsett om man står med på någon gästlista, i vanliga kön eller till och med har sitt eget arrangemang så behandlar vakterna en som skit. Palla det liksom?

Jaja, men får väl hoppas du inte blivit helt bortskrämd!

 
hampue

hampue

2 november 2008 12:55

var det 22 du inte gillade?

http://kulturskurkarna.se/hampus

 
beata

beata

3 november 2008 00:29

OKEJ så man ska läsa allt innan man säjer nått.. så i det stora hela gillade du inte malmö.. suck. tradigt. Jag är inte heller skåning men jag får jämt beundrande kommentarer till min dialekt ist så tror dom att jag är sthlmare.. SUCK ;) Luleå is the Place! men det är inte så lätt att veta. Faktiskt har jag sett endel av sverige och jag tycker typ malmö är det roligaste, mest öppna, bästa stället helt enkelt.. Tror det möjligtvis kan ha att göra med at det är en större uppblandning på människorna.. konstigt nog har jag aldrig kännt att utländska och svenska är såpass mkt tillsammans som man är här!
jaja.. det blir vad man gör det till.. !! så skärpning!! ;)

http://alltidbeata.blogg.se

 
Ingen bild

Victoria

6 november 2008 20:26

Jag vet inget om Malmös uteställen trots att jag bott här i typ hela mitt liv, men jag kan säga att ni var grymma när ni var här!! Riktigt härlig show!!

 
Ingen bild

dansken

20 december 2008 00:02

Om man blir kallade 08 så beror det inte bara på dialekten utan i dom flesta fall på personens mentalitet, men tyvärr så gillar inte skåningar sthlmarnas mentalitet oftast.

 
Ingen bild

Robban

1 april 2010 22:57

Kolla Soran, sthlms regering har dumpat enorma sociala problem i Malmös nacke. Många av invånarna känner av detta och att regeringen totalt skiter i oss. Regeringen = Stockholm för de flesta av oss malmöiter. Bitterheten gentemot regeringen och vad de orsakat oss är stor.

 
Ingen bild

Mattias

16 augusti 2010 20:18

Detta var det värsta jag läst på länge. Vilken sanslös samling skitsnack. Jag bor i Malmö och har bott här i hela mitt liv. Mitt inne i smeten bor jag och varje helg är jag ute och jag har då aldrig varit med om att någon dissat någon som var "upplänning" men ska man se det riktigt jävla långsiktigt så är det kanske inte mer än rätt som betalning för alla år som Skåne blivit misshandlat och våldtaget av Sverige. Jag får dagligen höra att jag ska sticka tillbaka till Danmark som den halvdansk jag är och helst av allt så ska jag sluta prata med gröt i munnen. Du tror inte att allt det kan ha något med det hela att göra? Varför ska Skåningen finna sig i sånt skitsnack utan att få ge igen? Och den enda rasismen jag varit med om (ofta) är rasismen mot Svenskar av invandrare och jag antar att det inte är den du snackar om eftersom den tas aldrig upp nånstans, det verkar vara ganska ok nu för tiden att en invandrare kallar varje svensk den ser för svenne, svennefitta, svennehora osv. Men den rasismen ska vi inte prata om här eftersom det kanske trumfar ditt rasismkort? Usch va lack jag blir på er allihopa. Fuck everybody.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Soran Ismail - 23 mars 2010 17:13

Eftersom hemsidan är nere av oklar anledning så kör jag på här tills vidare. Dessutom är detta länken som angivits från ticksters sida om min inspelningen av min stand-up special.   Återkommer snart med mer info. ...

Av Soran Ismail - 13 september 2009 17:36

Då står det äntligen klart vart jag ska flytta, och min förhoppning är naturligtvis att ni följer med mig i flytten. Vill ni göra det så klickar ni här ...

Av Soran Ismail - 12 september 2009 09:39

Det är segt nu, jag förstår det. Men det beror inte på mig. Inte längre i alla fall. Är det någon ni ska vara upprörda på nu så är det något företag som heter Crystone, utan att säga för mycket. Förhoppningsvis är allt löst i eftermiddag, ingen vill ...

Av Soran Ismail - 11 september 2009 02:24

Eftersom det inte riktigt finns någon godtagbar ursäkt till att bara försvinna ur en relation såsom jag har gjort, helt utan förklaring, så låter jag bli att ens ge det ett försök. Det här blir egentligen inget kul inlägg. Inte heller intressant. Ani...

Av Soran Ismail - 18 augusti 2009 17:38

Jag vet. Uruselt bloggande. Men det kommer igång, så fort nya siten är uppe. Ska till de som designat sidan på Fredag kl 14 så de kan visa mig allt jag inte förstått mig på. Tills dess - här är två bilder från travet i lördags.     Det är festligt m...

Ovido - Quiz & Flashcards