Alla inlägg under november 2008

Av Soran Ismail - 5 november 2008 13:45

Att inte nämna det amerikanska presidentvalet.


Under den senaste tiden har allt pekat på just det här resultatet men jag vågade ändå inte ta ut någonting i förskott. Dels pga. den så uttjatade bradley-effekten, dels pga. min tid i USA.


Jag bodde i södra Kentucky, den stat som var först med att rapportera en seger för McCain, hos en konservativ familj. Extremt konservativ. Hela mitt "län" (county) var extremt kristet och konservativt. Jag bodde i "The bible belt" och Pulaski County (mitt län) ansågs som "The buckle of the bible belt!". PC var ett så kallat "dry county", vilket innebar att det inte fick förekomma någon alkohol. För att förtydliga: en restaurang fick inte sälja ett glas vin till maten, oavsett ålder på gästen. Det här var år 2004. Det var mitt län som gick till högsta domstolen (inte många fall som når enda dit) med att lagstifta att alla skolor i landet skulle ha De Tio Budorden uppspikade i vajre klassrum. Det här var år 2004.


Så jag vet hur stark den konservativa rörelsen i USA är. Jag vet också hur dåliga svenska medier är på att rapportera det på ett rättvist sätt. Därför var jag orolig in i det sista för att McCain skulle ta hem det men som tur är blev det inte så. En stor del i saken tror jag är valet av vicekandidater, det var ju Palin som hördes och syntes mest. Det är inget gott tecken..


I det stora hela tror jag inte det blir en gigantisk skillnad i politiken, det hade blivit förändringar oavsett vem som hade tillträtt. Dessutom är det inte, även om man gärna vill tro det, två personer som sitter och bestämmer allt i USA. Det finns en väldigt stark bakomliggande apparatur som kommer finnas kvar även nu. Sedan har vi naturligtvis det grundläggande som är att McCain var mot abort och homoäktenskap men för dödsstraff. Genom uteslutningsmetoden så måste en människa med bara en gnutta empati hålla på Obama. Även om han inte är en lika stor anhängare av fri handel som McCain. Men jag kan någonstans kännat att grundläggande mänskliga rättigheter måste gå före. Men jag är väl knasig på det sättet.. 

 

En annan stor anledning till att jag så gärna ville att Obama skulle vinna var för förändringarna de sociala situationerna i USA (och världen i övrigt, för den delen) nu kommer uppleva. Signalerna som det sänder ut. Att det går alldeles utmärkt att ha en färgad som ledare för världens enda världsmakt. Det är det här mina gamla kamrater i Kentucky behöver. Ett riktigt "slap in the face" för att vakna till.. Nu tror jag i och för sig inte att han överlever sin mandatperiod (mord), men man kan ju hoppas. 


I övrigt ställer jag mig mycket frågande till USAs valsystem med elektorer. Det innebär, i verkligheten, att om du är demokrat i Texas eller republikan i New York så spelar det faktiskt ingen roll om du röstar eller inte. Överhuvudtaget. Det måste kännas hopplöst..


Men något som känns hoppfullt är Obama. Hoppas nu att han kan leva upp till de enorma förväntningarna som ligger på hans axlar. Det blir inte lätt.. för det sitter en och annan som bara väntar på att han ska göra ett misstag innan de hoppar på honom. 

ANNONS
Av Soran Ismail - 5 november 2008 01:24

Dags att sova. Var det för övrigt någon av er som såg Parlamentet i söndags? Jag skulle nämligen vilja veta vilka som vann, rött eller blått parti, så att jag vet om jag måste vara ansvarig för någonting på inspelningen på fredag. T.ex valresultatet..


God Natt. 

ANNONS
Av Soran Ismail - 4 november 2008 21:32

Jag vet inte vad det är med mig. Jag är helt slut. Ingen energi kvar alls.


Jag har hursomhelst skrivit lite på ett manus med David och Kodjo och ätit både pizza och kebab idag. Det är i alla fall något.. Nu sitter jag och kollar på när mitt favoritlag (Liverpool) ligger under i halvtid i Champions League. 


Nej, den här dagen går inte till historien som en utav de bättre..

Av Soran Ismail - 4 november 2008 02:45

Idag har jag vart en hjälpsam vän.


Kodjo har fått hjälp att hitta en vinterjacka.

David har fått hjälp att köpa sin första gitarr.

Båda har fått hjälp att lära sig spela gitarr. 


Nu vill jag ha er hjälp. Eftersom det finns bra internet hos David (hans grannar) så kan jag passa på att ladda ner filmer. Ge tips på filmer ni gillar (ingen skräck/thriller.) Obs! Det behöver inte på något sätt vara nya filmer. 


Nu ska jag snart somna in efter ännu ett youtube-marathon i sidenpyjamas hos David. Jag lämnar er med ett klipp från min favoritkomiker när han säger några väl valda ord om min generation.


God Natt. 


Av Soran Ismail - 4 november 2008 02:19

Detta kom in till min mailbox. Jag vill ju inte gärna att någonting ska hända Björn, det orkar jag inte ha på mitt samvete. Därför har jag valt att följa utpressarnas spår och starta ett konto på Facebook. Hoppas att de blir nöjda.. 
Av Soran Ismail - 3 november 2008 12:06

Så känns detta ytterst overkligt, men smickrande ändå, att se. 
Jag skulle gissa på att det sitter en och annan därute som blir provocerade över hur pretentiös intervjun blev. Men det är sant.. Ni kan läsa allt här. Av Soran Ismail - 3 november 2008 11:11

"Hej, jag ringer från Expressen.."  vilket toppensätt att väckas på va?


De har, inte så oväntat kanske, lagt ihop 1+1 och fått det till 3. De vill veta om "Özz bråk" i Malmö. Senare får jag även reda på att de har försökt få tag på Özz, men eftersom hans mobil blev stulen så är det lite svårare..


Hursomhelst, det där om att det blev bråk och att özz mobil blev stulen var två helt olika händelser ("däremellan hade vi skitroligt", skrev jag bland annat). Jag bara sammanfattade kvällen lite.


Och "bråket" då? Ingen stor grej, det var några grabbar som ogillade att vi inte var från Malmö och stod och tjaffsade. Något om fotboll om jag förstod det hela rätt.. det var mycket märkligt. Men de blev senare utslängda av vakterna, så problem solved.


Expressen livnär sig ju på att göra nonsens till "nyheter", det har jag (och säkerligen ni också) förstått vid det här laget, men nu vet ni i alla fall hur det ligger till ifall de skulle få för sig att göra någonting av detta.


Suck.

God morgon, förresten.

Av Soran Ismail - 2 november 2008 23:43

Förra våren deltog jag i en tävling som hette Open Jam, anordnat av Riksteatern. De åkte runt i landet och letade efter unga talanger som kunde framföra någonting, vad som helst, på en scen. Jag hade ingen aning om detta och kunde därför inte anmäla mig, men blev uppringd av arrangören och fick ett så kallat "wild card" i efterhand. Jag lyckade sedan vinna tävlingen i Uppsala.


Priset var ett läger samt uppträdande under Arvikafestivalen med andra vinnare från hela landet. I mitt fall var det verkligen uruselt, jag kunde inte relatera till någonting som sades under "föreläsningarna". Att kalla det för föreläsningar är givmilt. Det mesta kändes faktiskt jobbigt, i ärlighetens namn. Men det finns ingenting som inte har någonting positivt med sig. Jag träffade bland annat tre sköna grabbar från Kungsbacka som jag gillar skarpt och har haft en del kontakt med sedan dess. Tramsgänget kallar de sig för.


Detta är väl knappast någon typiskt "God Natt-låt" men eftersom jag har lagt upp två klipp med kollegor som jag gillar idag så kan jag fortsätta på det spåret med ett tredje. 


Jag är helt slut och har sovit från förra blogginlägget tills nu. Och så får det fortsätta med uppehåll för detta blogginlägg samt lite skräpmat som kommer snart med David och Björn.


God Natt.  

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se