Direktlänk till inlägg 12 februari 2009

En uppsats blev det nu..

Av Soran Ismail - 12 februari 2009 18:16

Typiskt. Jag glömmer bort att läsa Hasses blogg på ett par dagar och så skriver han någonting intressant, som inte har med humor att göra. Han har skrivit en debattartikel i Expressen angående de senaste diskussionerna kring poliskåren.


Vissa har missförstått honom, antagligen för att de vill tolka det så, och valt att se det som att Hasse försvarar uttalandena som de två poliserna hällde ur sig under Rosengårdskravallerna. Så är inte fallet. Hasse vill poängtera att poliser också är helt vanliga människor, och att det är ett extremt påfrestande yrke. Man utsätts för mycket som många inte ser, och får inte speciellt mycket uppskattning för det. Tvärtom så har det blivit ok att hata poliser, och det är väl främst det som Hasse ställer sig frågande till.


Absolut, jag är med på tanken. MEN, man måste se saker för vad de är. Hasse menar på att uttalandena ("apajävel.blattajävlar") inte nödvändigtvis är ett tecken på en djupare rasism, utan istället en frustration av att vara i en extremt utsatt situation. Och frustrationen måste ju få utlopp någonstans.. Jovisst, men man måste ändå tänka: varför valde de just de orden? Varför var det inte "jävla ungjävlar!". Allting kommer från någonting. Jag har väldigt svårt att tänka mig att Hasse själv skulle, oavsett situation, säga någonting rasistiskt som inte var ett skämt. Någonting som inte var korrekt, kanske. Men någonting rasistiskt? Aldrig-


Man måste ju tänka sig att det är en jargong som dessa människor använder i sin vardag, och min gissning är att den inte är helt ovanlig bland övriga i poliskåren. Det var bara det att den här gången råkade de vara så dumma i huvudet att det hann gå hela vägen till offentligheten. 


Det jag menar är att det visst finns någonting grundläggande rasistiskt bakom polismännens uttalanden, annars hade de aldrig använt de orden. Man måste hela tiden utvärdera sig själv med objektiva ögon och ifrågasätta det man gör och säger. Varför tycker jag som jag gör, varför tänker jag som jag gör?


Ny situation: Ponera att jag har en tjej (knasigt va?). Vi är 30 år gamla och har två barn ihop. Vi har vart tillsammans i över tio år. En dag, från ingenstans, bestämmer hon sig för att lämna mig. Och hon tänker, av någon anledning, försöka se till att jag aldrig får träffa barnen.(extremt exempel, jag vet). Om jag då skulle beklaga mig till David över henne, naturligtvis väldigt upprörd, och då säga saker som "hon är en jävla hora/slyna/slampa". (vilket inte är ovanliga skälsord man använder när man är upprörd på tjejer Även av andra tjejer.)   Då måste jag tänka till en sekund, varför valde jag just de orden? Har det något att göra med det patriarkala samhället vi lever i, där kvinnor nedvärderas dagligen? Naturligtvis. Istället kunde jag sagt "hon är en jävla idiot!" 


På samma sätt är polismännens ordval resultatet av något mycket djupare. Man kan inte, och man får inte, blunda för det. Vidare säger Hasse att ett straff mot dessa poliser gör "varken till eller från." Annat än att polischeferna skulle visa sig handlingskraftiga. Där har Hasse helt fel. Eller, Hasse skriver ju ur en polismans perspektiv, och deras jobbsituation påverkas kanske inte direkt. Men om vi kliver bak ett steg och tittar på helheten så gör det enormt mycket. Men framförallt, om man inte gör någonting, så är det en katastrof.


Hos många i landet, främst i förorterna, är förtroendet för polisen inte speciellt hög. Många, däribland jag (senast i Arvika i förra veckan) har blivit diskriminerade av poliser. Naturligtvis förstår jag, och många andra, att alla poliser inte är så här. Att det inte är någonting som man lär ut på polishögskolan.  Men om man vill att alla ska förstå det så måste man ta tydligt avstånd från det här. Skadan är stor nog som den är i och med att ingen i polisen reagerade när den gick från person till person, och det inte uppdagades förrän det kom upp i rättssalen. 


Därför är det av yttersta vikt att man straffar dessa poliser. Hårt. Jag förstår också att det är skillnad på att vara olämplig och att vara en brottsling. Det poliserna gjorde är inte nödvändigtvis emot den svenska lagen, men det borde vara mot polisens egna regler. Annars får man ändra och se till att det blir så. Gör man inte det så finns det ingen anledning för mig som civil medborgare att tro att det ska ske någon förbättring. Att det här inte sker hela tiden. Att den här ljudupptagningen var en av flera tusen, bara det att den här råkade "läcka ut".  


För att samhället ska kunna må bra så är det viktigt att ha en fungerande poliskår, det är lika viktigt att allmänheten har förtroende för dem. Det är naturlgitvis inte acceptabelt att hota en polis, lika lite som en annan person, men jag måste kunna lita på att en polis inte låter gå ut över hur han sedan sköter sitt jobb med att hålla samhället i schack. Jag måste kunna lita på att en polis bedömmer mig utifrån hur jag förhåller mig till den svenska lagen, utan att lägga in en egen värdering som han har baserat på min etnicitet, seuxalitet, ålder, eller vad det nu kan vara. Jag måste kunna lita på att poliskåren, som helhet, håller med mig i detta. 


Genom att inte straffa dessa poliser så betyder det att jag inte kan göra det. Att det finns enstaka rötägg som inte sköter sig, det räknar jag med. Det gör det överallt. Men att poliskåren som helhet inte finner detta acceptabelt, det måste man markera. Ordentligt. Det har redan gått några varv utan att någon har gjort någonting, så vad ska få mig att tro att det här inte är allmänt acceptabelt i kåren? Diverse polischefer som säger i intervjuer att "det här är inte ok" !? Knappast. Vad fan ska de säga då? "De VAR ju blattajävlar.." Yeah right..

Nej, bort med orden och fram med handlingen. Om ni tycker att det är så fel så agera. Visa mig, visa hela samhället, hur avskyvärt ni tycker att detta är. Hasses poäng är att det hat som finns idag mot poliser är bedrövligt, och jag håller med. Men här har man ett bra tillfälle att visa alla som hatar poliserna att de har fel. Att alla poliser inte är dåliga. Ett bra tillfälle att öka folks förtroende för kåren som helheten, därmed minska hatet gentemot dem, som i sin tur kommer leda till en bättre arbetsmiljö för poliser.


Ledsen att texten blev så inåthelvete lång, men om det är någonting som berör så är det. Hoppas den inte är för osammanhängande, och för krånglig att läsa bara. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

R

12 februari 2009 18:30

På vilket sätt tycker du att bestraffningen skall ske då?

 
Soran

Soran

12 februari 2009 18:35

Jag är inte särskilt insatt i polisens regelvärk, men de bör rimligtvis aldrig mer få patrullera. De bör kunna garantera mig att jag aldrig någonsin kommer behöva bli arresterad av någon med sådana värderingar.

Men exakt vilket straff vet jag inte. Kan de få sparken så är det ingen dum idé. För hårt? Kanske. Men det är en underbar markeringen mot samhället. Sedan är det säkert inte lagligt försvarsbart att sparka dem, men det är en annan sak..

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Ruff

Ruff

12 februari 2009 18:38

Jag förstår hur du tänker, och måste erkänna att jag själv tänkte likadant tills jag alldeles nyss rannsakade mig själv och fann att jag också vid ett tillfälle skrikit "Jävla neger" åt en mörkhyad kille som jag bråkade med. Det har i sig inget att göra med att jag är rasist, och det var inget i hans etniska ursprung jag var upprörd över.

Samtidigt blir det ju en form av rasism, eftersom användandet av ordet neger som något negativt insinuerar att man är sämre om man är just mörkhyad.

Man kan säga att ni har rätt, både du och Hasse, även på den punkt där ni har skilda åsikter. Det blir en form av rasism, ja, men det behöver inte betyda att polismännen i sig har rasistiska åsikter på något sätt.

(samtidigt kan det ju påpekas att min egen erfarenhet av poliser, och jag har fått en hel del sådan från båda sidor om lagen, är att smygrasismen är tämligen utbredd, åtminstone i Värmland)

http://myspace.com/badrockare

 
Behrad

Behrad

12 februari 2009 18:52

Jag tror inte att jag någonsin har hållt med någon så mycket som jag håller med dig i det du skriver idag.

http://www.rawcomedy.se/behrad

 
Agnes

Agnes

12 februari 2009 18:53

Jag förstår vad du menar men håller inte med dig fullt ut.

Självklart är det inte rätt att skrika rasistiska saker till någon, speciellt när man är polis, MEN man måste precis som hasse bronten skriver tänka på polisens situation. I din text tycker jag att du glömmer att polisen är människor.

Du skriver att polisen ska visa samhället att man kan lita på dem. Varför kan då inte samhället börja uppföra sig normalt mot poliser. Jag lovar dig att polisen får höra värre saker om sig sjävla än vad ungdomarna i rosengård fick höra från polisen.

Vi alla är människor, även polisen och man ska inte lasta dem för allt!!

http://galtspillning.blogg.se

 
Agnes

Agnes

12 februari 2009 18:57

Du skriver att du tycker att polisen ska få sparken för dessa rasistika uttalanden. Ska då vanliga människor bli av med jobben ifall de skriker samma sak till poliser? Polisen är människor lika mycket som du....

http://galtspillning.blogg.se

 
Ingen bild

Victoria

12 februari 2009 18:58

Vi pratade om detta i skolan idag. Blev en mycket intressant diskussion! Ditt inlägg tycker jag också var väldigt bra. Jag blir så arg när de säger att de ska ta upp problemet med poliserna som sagt det och "prata om det". Hahaha! Som att det löser någonting. Känns som dagis, när man hade "kompissamtal". Jag tycker att man ska avskeda poliserna direkt.

När jag såg klippet där polisen säger att en kille ska ha "så mycket stryk att han inte kan stå på benen" blev jag riktigt rädd, vad är det han säger?! Katastrof! Och vilken katastrof också att de inte blir åtalade, om det tvärtom varit killen som sagt det till polisen hade han säkert suttit häktad nu.

Nää, fy... Riktigt trist att några få förstör sådär! Jag gillar poliser och känner mig trygg med poliser i närheten, men de som blir utsatta kommer nog aldrig få tillbaka tilltron för polisen om de väljer att hantera det på detta sätt.

 
Soran

Soran

12 februari 2009 18:59

Agnes: Jag glömmer inte att de är människor, jag poängterar även att det inte är ok att hota poliser. Men skillnaden är att poliser är professionella yrkesmän (ska vara i alla fall), de får betalt och är anställda, därför kan vi ställa högre krav på dem än en random idiot på gatan.

Det är naturligtvis jättetufft att vara polis. Det är därför jag har all respekt för de som jobbar som poliser, brandmän, sjuksköterskor osv. Men det förutsatt att de sköter sitt jobb och någonting sådant här aldrig händer. Men framförallt, OM det händer, så ta starkt avstånd ifrån det. Visa tydligt att det är oacceptabelt.

Det har man inte gjort här.

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Soran

Soran

12 februari 2009 19:03

Agnes återigen: (missade din andra kommentar). Det beror på vad den "vanliga personen" har för yrke, men generellt, nej. Det är inte samma sak med civila som med poliser. Tar man på sig att bli polis så följer ett visst ansvar för att upprätthålla det här rättssamhället.

Även fast det är vedervärdigt och förkastligt så ska de kunna stå upp med idioters uttryck, och ändå fortsätta vara professionella. De ska aldrig någonsin, under några som helst omständigheter, säga "han ska ha så mycket stryk att han inte kan stå på benen".

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Ingen bild

johanna

12 februari 2009 19:15

Jo jag förstår vad du menar, men det spelar egentligen ingen roll vilket yrke man har man ska ändå inte behandla någon på det sättet. Poliser ska inte behandla de civila så men det civila ska inte behandla poliser som de gör i dagens läge.

 
Ingen bild

josefin

12 februari 2009 19:27

B R A!

 
Ingen bild

Kim Ekholm

12 februari 2009 19:27

Människor som inte är i branschen har ingen aning. Det finns anledningar till att säga vissa tillmälen. Det handlar inte om "kärlek till fosterlandet" eller en viss politisk inriktning. Det är bara hitte-på. Samhället ser ut på ett sätt som vanliga svenssons inte har en aning om. De tror att de vet men de har ingen aning.

Jag håller med till 100% i Hasses krönika. Tycker att den var briljant.

Jag tycker det är trams att man ska ta avstånd från detta. Det är ok för en nysvensk att kalla polis för "horunge, mammaknullare m.m" men det är inte ok för en polis att utagera sina känslor stundom han blir stenad under sin yrkesutövning.

 
Ingen bild

Elsa

12 februari 2009 19:28

det här var riktigt bra formulerat! det är alldeles för okej att slänga sig med sexistiska och rasistiska uttalanden idag. att poliskåren tar avstånd från allt sådant borde vara en självklarhet!

 
Ingen bild

S

12 februari 2009 19:29

De kunde sagt: Du är inte min favorit

 
Soran

Soran

12 februari 2009 19:33

Kim Ekholm: Att det skulle finnas anledningar är det ingen som argumenterar emot, men det berättigar inte beteendet för den sakens skull. Jag tror de flesta tycker att det finns en "anledning" för en polis att slå en våldäktsman sönder och samman, men vi kan inte leva i ett samhälle där en subjektiv anledning står som grund för ett beteende.

Varifrån har du fått att det är ok för någon att kalla en polis för diverse saker? Det är givetvis också helt oacceptabelt. Det står ju en hel drös åtalade inför rätten nu.. men poliserna slipper det.

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Agnes

Agnes

12 februari 2009 19:36

Okej Soran jag förstår vad du menar. Det är självklart inte okej att säga att någon ska ha så mycket stryk så att han inte kan stå på benen.

Men det jag menar är att alla har ett ansvar för samhället. Man kan inte skylla allt på polisen. Det är något jag tycker många i Sverige gör idag. Ett exempel är kravallerna vid Eu toppmötet i Göteborg. Alla fokuserar på polisen. Det var deras fel att det vandaliserades och det var deras fel med våldet mot vissa demonstranter. Ingen sa något om vad demonstraterna gjorde. Så är det i Sverige, det görs skit och sedan tycker alla att det är upp till polisen att lösa det.... så ska det inte vara. Alla måste ta ansvar

http://galtspillning.blogg.se

 
Karolina

Karolina

12 februari 2009 19:38

Intressant inlägg.
Du har också insett språkets betydelse i sammanhanget. Om man kallar en svart människa för neger när man är arg eller upprörd så använder man ordet i negativ betydelse. Ordet får därmed en negativ klang och en person som blir kallad neger , kan vi anta, är ingen bra person. Att använda könsord som skällsord har samma innebörd. Att skrika kuk eller fitta när något går dåligt, ger negativ klang till dessa orden...

Inser att ditt inlägg kanske inte bara handlade om detta utan mer om rättssamhället och dess problem men är man språkare så är man.

So long.

http://tollan.blogg.se

 
andrea

andrea

12 februari 2009 19:58

Jag håller med dig i allt.

Och självklart är det inte okej för vem som helst att uttala sig rasistiskt, men det skriver ju inte Soran heller. Och det är inte ett stort krav att poliser inte bör säga så där, hur svårt kan det vara? Inte under några omständigheter okej. Spelar ingen roll hur situationen var för de här poliserna, det kan fortfarande välja andra ord.

http://andreaf.bloggagratis.se

 
Soran

Soran

12 februari 2009 19:59

Agnes: Jag säger verkligen inte att vi ska skylla allting på poliserna. Absolut har vi alla ett ansvar för samhället. Men när vi missköter oss (bryter mot lagen), ja då åker vi dit. Varför skulle inte poliserna göra detsamma?

Nu måste jag verkligen springa, men fortsätt gärna diskutera.

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Maria

Maria

12 februari 2009 20:22

Håller med majoriteten av vad du säger men en sak jag inte kan stå bakom är det hela "ett starkt exempel". Jag anser att bestraffningen ska vara ett medel till rehabilitering, inte en offentlig avskräckelse till resten av polisväsendet.

Sen att så mycket ansvar läggs på polisens agerande är väl för att de är utbildade för att tåla påfrestande situationer, medan allmänheten inte är det (man hoppas ju att sunt förnuft ska infinna sig). Alla poliser representerar upprätthållandet av Sveriges lagar, som alla är lika under och jag håller med om att de missbrukar sin position i samhället genom att uttala sig rasistiskt. Men sen att endast sätta dem i kontorstjänst känns lite som att man inte löser problemet, utan bara lägger locket på. Rannsakan och utbildning krävs även för att förhindra framtida problem.

Jag är helt slutkörd just nu så förvånar mig inte om det jag skrivit är helt oförståeligt.

http://mariakayeymf.blogg.se

 
Ingen bild

Soppan

12 februari 2009 20:30

FAN VA DU E SMART, SORAN!!! HÅLLER MED DEJ TOTALT ÄVEN FAST JAG INTE RIKTIGT VET DU PRTAR OM, JAG E EN HELT OVETANDE 14ÅRING SOM INTE VET NÅGOT ANNAT ÄN DET SOM STÅR I SKVALLER OCH TONÅRSTIDNINGAR x)

Men det som står e ju helt rätt

 
Sophia Nordlöf

Sophia Nordlöf

12 februari 2009 21:05

Riktigt bra inlägg soran, du tar upp både för och motargument mot saker som beror alla. Sätter verkligen fingret på problemen.

http://metrobloggen.se/fiabus

 
Sophia Nordlöf

Sophia Nordlöf

12 februari 2009 21:06

så, nu är de inte 22 kommentarer längre :)

http://metrobloggen.se/fiabus

 
Ingen bild

(Y)

12 februari 2009 21:37

Jag har inte sett det från en sån vinkel, men du har verkligen en poäng. En riktigt bra sådan också!

 
Malin

Malin

12 februari 2009 21:56

Jag kan förstå varför polisen sa de där sakerna (pressad situation, frustration osv), men det betyder inte att det är okej. Jag och en kompis hade med de här diskussionsfrågorna till vår klass. Och det blev diskussion, alla tyckte det var fel utom killarna i klassen (de var tre stycken då). Precis som jag tycker att läkare ska vara lite bättre än alla andra, lite mer stresståliga och oslarviga eftersom de handskas med andra människors liv tycker jag att som polis ska man bete sig korrekt, det finns många som vill bli poliser, då kan man ställa krav på att de får vara tåliga och fixa situationer som den i rosengård utan att bete sig rasístiskt. Sedan vad de säger efter arbetstid kan man diskutera, men i uniform, i tjänst måste man kunna lita på att polisen är opartisk.

http://Malins.dittkarlstad.se

 
Manne

Manne

12 februari 2009 23:52

Bra skrivet Soran!

Jag förstår hur du tänker, och håller med dig i dina åsikter.

http://www.finest.se/Mannefik

 
Sanna

Sanna

12 februari 2009 23:59

Sena timmen och orkar inte kommentera så mycket för det tog all tid att vara läsa detta blogginlägg (bra skrivet) Vad jag ville skriva var att det finns sådant här inom alla kårer. Folk skulle bara höra vad läkare säger invärtes och socialarbetare. Sedan att detta kom ut och filmades i polisbilen var ju ingen höjdare och då får man ju stå för konsekvenserna. Tråkigt, sorgligt och obehagligt är det trots allt.

http://sancha

 
Nico

Nico

13 februari 2009 14:19

Håller med dig helt.

http://plaettan.blogg.se

 
Ingen bild

Standuplars

13 februari 2009 18:04

Om det hade varit ett gäng kineser, ett gäng "stekare", ett gäng tjejer från Grupp 8, ett gäng AIKare, ett gäng pensionärer som gjort samma sak.... hur blir då diskussionen?

 
Emma The Queen

Emma The Queen

13 februari 2009 18:26

du skriver sjukt bra, soran! jag hade ingen aning om hur smart du var (eller jag trodde inte att du var dum i huvudet heller), men det är coolt att du är så smart! bara så du vet :)

http://emmzangurl.blogg.se

 
Ingen bild

Standuplars

13 februari 2009 19:25

Märker att min kommentar var lite diffus. Jag menar naturligtvis om det var ngt av ovanstående gäng som gått bärsärk och polisen skulle ta hand om dem och uttryckt sig lika nedsättande. Bara nyfiken hur ni resonerar då.

 
Ingen bild

Johanna

14 februari 2009 15:13

Du är otroligt smart och lyhörd. Ville bara säga det.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Soran Ismail - 23 mars 2010 17:13

Eftersom hemsidan är nere av oklar anledning så kör jag på här tills vidare. Dessutom är detta länken som angivits från ticksters sida om min inspelningen av min stand-up special.   Återkommer snart med mer info. ...

Av Soran Ismail - 13 september 2009 17:36

Då står det äntligen klart vart jag ska flytta, och min förhoppning är naturligtvis att ni följer med mig i flytten. Vill ni göra det så klickar ni här ...

Av Soran Ismail - 12 september 2009 09:39

Det är segt nu, jag förstår det. Men det beror inte på mig. Inte längre i alla fall. Är det någon ni ska vara upprörda på nu så är det något företag som heter Crystone, utan att säga för mycket. Förhoppningsvis är allt löst i eftermiddag, ingen vill ...

Av Soran Ismail - 11 september 2009 02:24

Eftersom det inte riktigt finns någon godtagbar ursäkt till att bara försvinna ur en relation såsom jag har gjort, helt utan förklaring, så låter jag bli att ens ge det ett försök. Det här blir egentligen inget kul inlägg. Inte heller intressant. Ani...

Av Soran Ismail - 18 augusti 2009 17:38

Jag vet. Uruselt bloggande. Men det kommer igång, så fort nya siten är uppe. Ska till de som designat sidan på Fredag kl 14 så de kan visa mig allt jag inte förstått mig på. Tills dess - här är två bilder från travet i lördags.     Det är festligt m...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se