Direktlänk till inlägg 12 februari 2009

Ny version..

Av Soran Ismail - 12 februari 2009 19:56

Jag är alldeles för sen till en middagsbjudning, så jag skriver ett inlägg till så får ni sköta debatten själva sedan (självklart sansat).  Det är ju det som är lite av poängen också, som jag och Hasse har pratat om själva, att bredda debatten. 


Det verkar som att det är några som har missförstått mig på en punkt, jag kanske var otydlig: det är naturligtvis helt oacceptabelt att kalla poliser för diverse saker.


Så, nu är det avklarat. Agnes undrade om jag även tycker att en "vanlig person" ska få sparken om de skriker rasistiska saker till en polis. För det första: man måste skilja på när man är i tjänst och inte. Poliserna var i tjänst, detta var inte på deras lediga tid. Dessutom har poliser en annan position i samhället än en "vanlig person", I'm sorry. Så är det bara. De är lika mycket människor som oss, men de har ett större ansvar. Det är därför det är så beundransvärt med poliser.  


Men vi tar ett annat exempel, en läkare. Han/hon har också ett ytterst känsligt yrke. Ponera att en läkare råkar medicinera fel, pga. för hög arbetslass, stress, folk som skriker otrevligheter mot en, osv osv och det leder till någons död. Läkaren får givetvis sparken, även fast det inte fanns det minsta onda uppsåt bakom. Det behöver inte ens leda till en död för att en läkare ska få sparken. Det kan ses som orättvist att de i princip inte får göra ett enda misstag, för då får de sparken. Men så är det i det yrket. 


Men framförallt förstår jag inte hur i världen man kan tycka att det inte ska bli några följder av det här beteendet. Förstår ni vad det innebär? Rent krasst alltså; En polisman skriker rasistiska saker, och berättar för sin kollega att han ska slå någon till den vida grad att individen i fråga inte kan stå på benen. Det här går från person till person inom polisen och ingen reagerar. När det sedan kommer ut så säger vi "ok" . 


Dessutom tycker jag att det är intressant att det finns så otroligt mycket förståelse för polisernas beteende, men ytterst lite för Rosengårdsungdomarnas. Eller "blattajävlarnas". Jag säger inte att poliserna inte utsattes för hemska saker under Rosengårdskravallerna samtidigt som de skulle skydda allmänheten. Jag säger inte att det inte var ett helvete att befinna sig där. Däremot säger jag att det inte berättigar deras beteende. 


Samma sak gäller för de som kastar sten mot polisen. Det är klart att  vi ska ha förståelse för poliserna, att de arbetar under extrema förhållanden. Att de också är människor. Men detsamma gäller "stenkastarna". Ingen föds till att kasta sten. Alla är offer. Även Josef Fritzl, om man vill dra det långt. Det kom ju senare fram att han blev våldtagen av sin far och blev inlåst på vinden under flera år av sin uppväxt, därför blev han förstörd. Men det gör inte saken acceptabel.  


Vi pratar om att poliserna utsätts för diverse saker, det är väl det minsta man kan säga om någon som bor i t.ex Rosengård. Stenkastandet och skälsorden är ett uttryck för en hopplöshet som de känner, som de inte har valt. Precis som jag kan förstå att poliserna är extremt utsatta, så förstår jag även att Rosengårdsborna är det. Men precis som det inte är ok för ungdomarna att kasta sten, så är det lika fel av en polis att missköta sig. För att samhället ska fungea så måste man vara ansvarig för sina handlingar.


Men som sagt, det är inte i detta jag ser det stora felet. Att det finns idioter här och var, det har jag förstått vid det här laget, jag räknar inte med något annat. Det jag däremot räknar med är att när man kommer på dessa idioter så ska de straffas. Det jag räknar med är att poliskåren ska ta starkt avstånd ifrån rasistiska uttalanden, och tydligt markera ut mot samhället att detta varken är någonting som är vanligt förekommande eller tolereras.


Det känns väl som en ganska rimlig sak att kunna räkna med? 




 
 
andrea

andrea

12 februari 2009 20:01

Det känns som en väldigt rimlig sak att kunna räkna med.

http://andreaf.bloggagratis.se

 
Agnes

Agnes

12 februari 2009 20:23

Bra skrivet. Rosengårdsungdomarna uppför sig inte illa mot polisen bara för att de tycker att de är roligt. Det ligger något bakom det, precis som du skrev: hopplöshet

Ifall man vill minska problemen i samhället måste klassklyftorna minska samt att man ser till att få mera jämställdhet (lika löner m.m) Känner dessa ungdomar att det finns en möjlighet att utbilda sig och tjäna pengar i framtiden skulle de inte vara ute ock slåss. Som det är nu i Sverige kan man bara bli höginkomsttagare ifall ens föräldrar är det.

Sveriges regering bidrar i nuläget inte till att förändra detta positivt. Iställer höjer man a kasse avgiften och ger mindre pengar till arbetslösa vilket ökar klyftorna och skapar mera problem i samhället. De rika blir rikare, de fattiga fattigare. Mera hopplöshet

Det är den största anledningen till varför jag inte kommer att rösta blått i nästa val....

http://galtspillning.blogg.se

 
Ingen bild

Soppan

12 februari 2009 20:48

Jag har läst på lite nu och vet vad saken handlar om ;P

Det är klart att detta är en allvarlig sak som måste tas upp och försöka redas ut. Självklart har inte dom som bor i Rosengård någon som helst rätt att bete sig illa mot poliser och tvärt om, men Rosengårdsborna kanske har en större anledning till att bete sig illa än poliserna har att skrika skälsord åt dem. Jag säger inte att alla som bor i Rosengård är agressiva och allt sånt, (se på Zlatan t.ex.) men att dom lever i ett lite tuffare område som poliserna uppenbrat inte bor i. Poliserna har säkert en familj med fru och barn och bor i en villa, vilket inte barnen (eller vuxna eller vad det är) har.

Jag har större förståelse för Rosengårdsborna än vad jag har för poliserna. Visst, det dom gjorde mot poliserna var inte heller rätt, men det bara ligger i hjärnan på mig och jag är på Rosengårds sida! :)

 
Ingen bild

EE!!

12 februari 2009 20:51

rimligt it is!!!

 
Ingen bild

Soppan

12 februari 2009 20:52

P.S Det var mitt sätt att försöka formulera mig på ett vuxet sätt som alla andra gör, vilket uppenbarligen inte gick så bra! x) Skulle bara säga det så att ni inte tror att jag tror att jag är något...

 
anna

anna

12 februari 2009 21:00

ah, jag orkar inte läsa allt ;)
men det var en bra början :)

http://annapetronella.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Roziie

12 februari 2009 22:00

Jag blev väldigt besviken när jag läste att de skulle lägga ner utredningen mot poliserna då de kommit fram till att de inte begått tjänstefel eller något annat brott. Jag blev så besviken att jag inte ens orkar engagera mig i det här..

 
Ingen bild

johanna

12 februari 2009 22:02

Men det är klart att dom ska bestraffas, annars är det ju något riktigt sjukt på gång. Men också, det är klart att alla i Rosengård inte är aggressica, men att ge zlatan som exempel för att inte vara aggressiv? tro mig, jag älskar zlatan, han är bäst! Men man kan ju inte riktigt ta han som exempel för att inte vara aggressiv.

 
Julia

Julia

12 februari 2009 22:16

bra skrivet;) men jag är också, som Roziie sa, besviken på tt utredningen lades ner. men vad som också är upprörande är att en 15 årig pojke åtalas för kränkande för att han kallade en polis för "Gris" och hade även sagt "nöff nöff". det är slöseri på skattepengar att en sådan sak kanske kommer gå till domstol

http://www.juliabe.blogg.se

 
Ingen bild

Tinan

12 februari 2009 22:19

Ja det är ju väldigt konstigt och oväntat (tycker jag) att dom inte blir bestraffade. Men å andra sidan kanske det säger mer om poliskåren vi har idag. Måste man avskeda de här poliserna så kanske man i teorin måste avskeda majoriteten.
Jag tror att samhället bidrar med att ha neutraliserat skällsorden. Många kanske inte tycker att blattajävlar är så ovanligt. Man har vant sig helt enkelt och tycker att poliserna bara är människor som agerar i en stressad situation.
Och det är ju som du säger, Soran. Dom har ett ansvar i sin yrkesroll att tänka efter. Läkare får inte göra misstag ens under stressade situationer. Så varför får poliserna? Dom har väl en utbildning? Jag tror inte ens att det handlar om stress. Dom är förbannade, och det rotar sig djupare än en stressig situation.
Vad dom gör och vilka åsikter dom har på sin fritid är mindre intressant (eller i alla fall en annan slags debatt). Dom har valt att bli poliser och gått en utbildning för det. Dom borde helt enkelt hålla sina personliga åsikter till sig själva.

Kan man inte lita på att alla blir lika behandlad av polisen, vad har man då kvar?

 
Ingen bild

Rikard

12 februari 2009 22:44

Jag tycker också att det är oerhört synd att dom skall lägga ner utredningen. Poliserna har begått tjänstefel enligt mig, och är det inte så att ungdomarna i Rosengård får brott emot tjänsteman nu? Det ses att vara mycket allvarligare än ifall ungdomarna hade uppfört sig med de beteendet emot en ''vanlig'' person. Det tycker jag absolut är helt rätt eftrsom poliserna har ett extremt riskfyllt yrke. Men då tycker jag också att det är otroligt viktigt att man ser stort på saken även när en polis gör fel!

 
Ingen bild

Pernilla

12 februari 2009 23:40

Tack Soran för dina mycket kloka inlägg i debatten. Jag har försökt att skriva en kommentar om min syn på problemet men de har bara blivit återupprepningar av identiska åsikter som du framfört. Fann därför de onödigt att återupprepa dina inlägg. Jag tycker det är så otroligt skönt att vi för en gång skull kan få upp den smygrasism som finns bla. i landet. För i slutändan är det faktist detta som de grundar sig i trots att poliserna kanske var i en krissituvation då de satt i bussen.

Tack åter igen!

 
Emelie

Emelie

12 februari 2009 23:46

Åh, Soran!
Du la orden i mun på mej!
Härligt med en person som tycker någonting och försöker få andra att förstå hur du menar.
Hoppas du har det bra på middagen!

http://nowa.blogg.se

 
Manne

Manne

12 februari 2009 23:57

Om du hade kunnat straffa de poliser som uttryckte sig rasistiskt.osv, vad hade du givit dem för straff då?

http://www.finest.se/Mannefik

 
M

M

13 februari 2009 00:01

Vet inte om du läst det här Soran. Klicka på länken...

Jag saknar ord......

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4370505.a

 
M

M

13 februari 2009 00:05

...en kille har iallafall blivit åtalad för att ha gjort "nöff-nöff" ljud åt en polis.

http://www.metro.se/se/article/2009/02/10/00/1853-

 
Linda

Linda

13 februari 2009 02:19

Du är intelligent du Soran, jag uppskattade verkligen att läsa dina inlägg.

Oavsett vad det är i polisernas vardag som vi andra inte kan förstå (för jag litar på poliserna som säger att det är så) så förstår jag inte hur man kan ta de orden i sin mun. Jag tror att många med mig får en munblock av att ens snudda på tanken att säga något av det poliserna sa. Men hur kunde det då komma ur dem i den situationen? Jag kan ju inte ens säga/skriva kn-varianten av ordet samlag. Och om orden inte hade någonting alls att göra med någon sorts rasism eller rasistiska fördomar, så tyder det ju faktiskt bara på social inkompetens. Och då kanske de ändå är på fel plats för tillfället?

Det fantastiska med att vara en vuxen människa är att vi har valmöjligheter. Alltid. Och med de valen har vi också ansvar för oss själva, ingen annan kan ansvara för oss och det vi gör.

http://niskalainen.blogg.se

 
Ingen bild

Tim

13 februari 2009 03:59

Hej Soran! Tycker du är så jävla grym! Jag undrar när och var du ska göra standup i stockholm nästa gång!

 
Ingen bild

Victoria

13 februari 2009 07:37

Som polis måste man ju också kunna behärska sig, deras jobb är stressigt och det är ju ingen hemlighet. Men det var ju inte ens stressigt när de satt i en bil och han säger att killen ska ha stryk, så då är det ju ÄNNU värre.

 
Hasse Brontén

Hasse Brontén

15 februari 2009 14:25

Tja Soran min vän!
Jag har nu läst igenom det du skrivit och dina läsares kommentarer. Du gör samma misstag som jag skrev om i min insändare.
Personligen tycker jag att det är förkastligt med rasistiska uttalanden, i synnerhet från en som jobbar som polis.

Men om det finns orsaker och mekanismer som kan förklara varför människor kastar sten och brandbomber på andrar människor. Kan det då möjligtvis finnas orsaker och mekanismer som gör att människor säger extremt puckade saker i speciella situtaioner?

Det kan mycket väl vara så att dom här poliserna i Malmö är rasister. Det kanske tom är sannolikt.

Jag tycker att man ska vara väldigt försiktig med att döma människor för fort. Visst, det munnen säger, det kan finnas i hjärtat. Men att döma en människa man aldrig ens sett, aldrig har pratat med utan bara har hört en eller två meningar från en inspelning? En person som kanske befann sig i en stressad eller ovan situation som inte ens fått chansen att säga sitt. Jag är inte kunnig nog att göra det...och jag skulle vilja påsta att den som säger sig kunna döma en människa på det lilla...är helt fantastisk...eller kanske en aning fördomsfull. ;)


http://hahahasse.blogs.com

 
Soran

Soran

15 februari 2009 17:15

Hasse:

Du har en bra poäng, och jag förstår vad du vill få fram (tror jag).

Absolut finns det orsaker som gör att folk säger extremt ouckade saker i speciella situationer. Men det gör det inte ok (jag vet att du inte påstår det). Därför ska det bestraffas.

Om inte annat så är det viktigt för att återgälda det redan så sargade förtroende för polisen som finns hos många förortsbor.

Men du har rätt, jag känner inte dessa människor. Även om det inte är troligt så kanske de är de största frihetskämparna i Sverige. Men det är fortfarande inte ok att säga något som de gjorde. Om vi godkänner detta, var drar vi då gränsen? Risken finns att det blir väldigt godtyckligt.

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Jonna

Jonna

21 februari 2009 15:22

jaha du Soran!
Detta blir kommentar nummer 22!
Men bara för att det är mitt turnummer.

http://jonnaandersson.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Soran Ismail - 23 mars 2010 17:13

Eftersom hemsidan är nere av oklar anledning så kör jag på här tills vidare. Dessutom är detta länken som angivits från ticksters sida om min inspelningen av min stand-up special.   Återkommer snart med mer info. ...

Av Soran Ismail - 13 september 2009 17:36

Då står det äntligen klart vart jag ska flytta, och min förhoppning är naturligtvis att ni följer med mig i flytten. Vill ni göra det så klickar ni här ...

Av Soran Ismail - 12 september 2009 09:39

Det är segt nu, jag förstår det. Men det beror inte på mig. Inte längre i alla fall. Är det någon ni ska vara upprörda på nu så är det något företag som heter Crystone, utan att säga för mycket. Förhoppningsvis är allt löst i eftermiddag, ingen vill ...

Av Soran Ismail - 11 september 2009 02:24

Eftersom det inte riktigt finns någon godtagbar ursäkt till att bara försvinna ur en relation såsom jag har gjort, helt utan förklaring, så låter jag bli att ens ge det ett försök. Det här blir egentligen inget kul inlägg. Inte heller intressant. Ani...

Av Soran Ismail - 18 augusti 2009 17:38

Jag vet. Uruselt bloggande. Men det kommer igång, så fort nya siten är uppe. Ska till de som designat sidan på Fredag kl 14 så de kan visa mig allt jag inte förstått mig på. Tills dess - här är två bilder från travet i lördags.     Det är festligt m...

Ovido - Quiz & Flashcards