Direktlänk till inlägg 12 april 2009

Lantissyndrom

Av Soran Ismail - 12 april 2009 13:26

Ett syndrom som tycks vara starkt förknippat med "landet" (ej storstäder) är väldigt interna smeknamn. Det är i alla fall min erfarenhet. Om någon heter Mikael i Göteborg eller Stockholm så kallas han för Micke, men om samma person hade bott i Orsa så hade han kallats för "Kuken" eller något liknande.


Igår var jag på en promenad med en barndomsvän. Johan heter han. Men jag har inte refererat till honom som "Johan" på över 10 år. Han är "bullen" för mig. För alla oss som har växt upp med honom. Om jag ska presentera honom för någon så säger jag aldrig Johan, det är är alltid Bullen som gäller.

 

Vart kommer du detta geniala smeknamn ifrån? Jo, i mellanstadiet så var det alltid en dag som vi gick till fyra. Onsdagar. Och det var den dagen vi hade fikapaus. Man fick ta med sig vad man ville. Det kunde variera från digestive-kex till vanliga mackor till godis. Men Johan, han köpte alltid en Bulle från konditoriet lite längre bort. 9 kr kostade dem. Därför började han kallas för Bullen, och jag tror aldrig att det smeknamnet kommer att upphöra.


Det är så djupt förankrat hos oss att det spelar mindre roll om han skaffar fru och barn. Han kommer förevigt att vara "Bullen", för att han köpte bullar till fikat i mellanstadiet.


Vi är genier. 


Har ni några likvärdiga exempel som ni vill dela med er av?

 
 
Ingen bild

jossan

12 april 2009 14:03

en bekanting till mig blir alltid kallad pungen. varför har jag glömt. en annan blir kallad stöveln för en fredag när alla var i skogen och söp så hade han stövlar på sig. säger man hans riktiga namn vet igen vem han är.

 
Ingen bild

Joel

12 april 2009 14:19

en kille i mitt hockeylag blev förevigt kallad Råttan, eftersom en gång på ett träningsläger i Leksand fick han springa upp och ner i en grop, och en ledare sa att han var snabb som en råtta (är råttor verkligen snabba? Det är väll möss?) vilket blev lite av en grej på lägret. Idag heter han fortfarande råttan för oss och hans omgivning, men man glömmer väldigt lätt att han heter Fredrik. Annars har samma kille haft sköna smeknam som Herman, Sperman och Fritz. Kärt barn har många namn?

 
Klart du vågar

Klart du vågar

12 april 2009 14:31

Klart du vågar hade en "deltagare" som kallas för Kissapan. Mest för att ordet ligger så bra i munnen..

http://www.klartduvagar.se

 
Ingen bild

just me

12 april 2009 14:48

en kompis har haft sitt smeknamn "källaren" så länge så varken han el nån annan minns varför han fick det. han har aldrig varit förtjust i källaren, men heller aldrig rädda för dom.

 
Ingen bild

Henke

12 april 2009 14:59

Jag vet en som kallas Bamse. Vet inte varför och jag vet inte vad han heter på riktigt.

 
Ingen bild

Madde

12 april 2009 15:11

Vi kallar en gammal jobbarkompis för Camparn/Kamparn (kamparen utan e). Varför? Jo, där jag jobbade förut på sommrarna så har vi för vana att berätta små roliga historir för varandra, som inte är sanna, när vi har tråkigt. En dag så var de nykomlingens tur att berätta en historia. Han berättade en lite pervers, vilket inte riktigt var meningen, historia om när han och en gubbe var ute och kampade. Sen dess har vi kallat han för Camparn. Ett alldeles utmärkt smeknamn tycker jag!

 
Ingen bild

Hanna

12 april 2009 15:36

Det finns en kille jag känner som kallas Doris. Dom hade en tävling en gång några killar, och förloraren skulle för all framtid få ett flicknamn som smeknamn. Då råkade det vara Patrik som förlorade. Och nu kallar alla honom för Doris.

 
Nico

Nico

12 april 2009 17:37

I min kompiskrets är det få som kallas för sina riktiga namn. Ibland är det "vanliga" smeknamn som Mikael = Micke, men oftast kallas man för sitt efternamn (fråga mig inte varför) eller att man gör liksom ett smeknamn av efternamnet. Så kom namnen Börje, Gottfrid och Ceder till. De har alltid hetat så och kommer alltid att heta så, de flesta av dem vet jag knappt vad de heter i förnamn trots att jag känt dem i flera år.

Men en historia som liknar din, det är historien om Juden och hans namn. För fyra, fem år sedan, när han konfirmerade sig så skulle hans kompisgäng ha lan en helg. Dock slumpade sig så att han skulle på konfirmationsläger just den helgen. Som en god konfirmand valde han konfrimationslägret framför lanet, vilket väckte hans datornördskompisars vrede. Någon kläckte ur sig den intelligenta kommentaren "jävla jude!" och på den vägen är det. Sen den dagen är han Juden.

http://plaettan.blogg.se

 
Ingen bild

Pernilla

12 april 2009 17:41

Det var en under mellanstadiet/högstadiet som kallades för kolan för han köpte alltid coca cola från skolans café. Alla visste vem kolan var men ingen visste vad han egentligen hette. Detta hände i en av Göteborgs förorter så kanske fungerar det även så i storstäder, i alla fall i vissa förorter. Hursomhelst. Tack för en suverän blogg!

 
Ingen bild

Joe

12 april 2009 17:51

Min favoritsmeknamn är Stackars Jävel, som en av mina kompisar blev kallad för, eftersom han var den enda som fick ligga utanför tältet när vi var ett gäng som tältade. han sov mitt i mellan två tält och låg i fosterställning när vi hitta honom på morgonen. Stackars Jävel kom alltså naturligt

 
Manne

Manne

12 april 2009 18:11

En Mikael som jag känner, kallas ofta för Knot.

http://www.finest.se/Mannefik

 
Mandiie

Mandiie

12 april 2009 18:22

Första gången jag träffade en kompis till mig så skulle vi och några till gå och äta på Chilli Chilli (en pizzeria för övrigt). Han stog i kön framför mig och fick då såklart sin pizza före mig. När han skulle vända sig om och gå iväg så stog jag i vägen och hade helt plötsligt kebabpizza över hela mig, nästan. Därav has smeknamn; Kebab :)

http://mandiieb.blogg.se

 
Ingen bild

Pierre

12 april 2009 19:34

hehe, där fanns alltså en förklaring till varför han kallades bullen! Skulle vara intressant o höra varför Micke från Orsa kallas "Kuken"...hoppas det inte är förknippat med bullen bara ;)!

 
Ingen bild

Lina

12 april 2009 19:40

En gammal högstadiekompis kommer för alltid att vara Pling för mig. Hon heter egentligen Sara, och varför hon kallas för Pling har jag glömt. Idag är det bara jag som fortfarande säger Pling till henne.

 
Valee

Valee

12 april 2009 20:19

Min vän heter Clara men de flesta kallar henne Ozzy. Det är då för att hon gillade Ozzy Osbourne väldigt mycket förr. Så, hon har fått en stämpel förevigt. Stackarn.

http://www.valees.blogg.se

 
Ingen bild

S

12 april 2009 20:20

Jag har en kompis som kallas för smet. Han heter Fredrik egentligen. Varför han kallas för smet kommer ifrån att när vi gick på gymnasiet sprang dom omkring i korridoren och skulle kasta ägg på dom som gick på bygg (han själv gick fordon). När han är som mest in action så kommer hans lärare och frågar honom. "Fredrik, exakt vad ska du göra med dom där äggen?!" .. "smet.." svarade han och efter det kommer namnet.

 
Malin

Malin

12 april 2009 20:42

Jag hade en konfa-kompis som hette Bjursing (egentligen Johan), förklaringen är inte så logisk som bullen-grejen. Han hette Bjursing efterom han INTE kom från Bjursås utan Grycksbo.. Så kan det vara..

http://malinthesequel.blogspot.com

 
Ingen bild

Linnea

12 april 2009 21:28

min kompis kallas för "shortsen". hon var nämligen den enda som hade shorts på sig under en idrottsdag i skolan. (det var ganska mulet så ingen annan kände för shorts den dagen :P)

 
Tilda

Tilda

12 april 2009 21:31

Min kompis ex kallades av PH av alla på sin skola eftersom att han en gång höll en redovisning om sina pärlhöns för hela skolan. Jag har ingen aning om vem han är om man inte kallar honom för PH eller Pärlhöns.

http://www.kalmarffbilder.tk

 
Tilda

Tilda

12 april 2009 21:36

Åh, glömde att jag har en kompis som vi kallar för "pingvin" när vi får tillfälle, eftersom att en lärare trodde att hon hette det. Fast hon sa att hon sa att hon hette Caroline... så kan det gå!

http://www.kalmarffbilder.tk

 
Sanna

Sanna

12 april 2009 22:00

Absolut att jag vill dela med mig med av smeknamn som än idag sitter som berget hos mina gamla barndomsvänner (killar).
Får jag presentera Älgen, Grävling, Räven och Bocken.
Ja den sistnämnda fick sitt smeknamn lite sent men det var ju då man kunde se vart det lutade åt. :)

Dessa män är stora idag och når nästan 1,90 i strumplästen men de tillalas på samma sätt som när jag var liten. Skälet kanske inte är så svårt att förstå när man bodde i skärgården med mycket vilda djur omkring sig.
Själv kallade de mig älvan...men det var då det...ha ha!

Ha en go fortsättning på dig nu.

http://sancha

 
Ingen bild

em

12 april 2009 22:51

dessvärre inte. men åh, vad ska man göra för att få en dejt med dej?

 
Ingen bild

Roziie

12 april 2009 23:12

Jag kallas för trosa för att det rimmar med mitt namn.

 
Ingen bild

Emil

12 april 2009 23:53

Har en polare som kallas för Spenan, och en som kallas för Moose, ingen aning varför faktiskt :P

 
Ingen bild

S

13 april 2009 00:10

Det finns en på skolan, det är inte så många som vet vad han egentligen heter, men säger man afrot så vet ALLA vem man snackar om.
Även fast han inte har afro längre sedan en tid tillbaka...
Förstår inte varför han rakade av det, det var verkligen PERFEKT!
Ohygieniskt och för tidiga mordnar skyller han på.

 
Ingen bild

N

13 april 2009 00:38

Jag kommer nog att bli kallad för Hjalle så länge jag lever och har mina kompisar kvar :P. Byggt på mitt efternamn. Min kompis kommer jag alltid att kalla för "Soffan" eller "Möffler". Soffan fick hon heta redan i 6-års, vill jag mej minnas, och Möffler har kommit på senare dar. Vi har inte riktigt smeknamn som kommer från något speciellt, de flesta är baserade på våra namn eller efternamn. De som är baserade på saker man gör, gillar, ser ut som m.m är inga vi använder dagligen. Det kanske man ska börja med :)

 
Ingen bild

J

13 april 2009 02:28

KOm precis hem från en fest med nämda bullen. Även din syster var där.
Ha det bra :)

 
Ingen bild

zandra

13 april 2009 02:39

andreas - fittan, ingen aning om varför
rikard - räkan
erik - hönan. han sa till nån något om att den personen liknar en gris eller dylikt varpå personen svarar men du ser ju ut som en höna och sen dess är det fast
så min pappa som kallas för smuffe sen han var ung för att han påminde om buttersmurfen/latsmurfen!

på tal om smeknamn, så alla lärare man haft hade man ju ett smeknamn på typ, kommer ihåg en som vi kallade för valrossen för att han hade värsta mustaschen

 
Manne

Manne

13 april 2009 03:43

Just det! Jag har ju gett en vän till mig två smeknamn, genom ett projekt.

Rapattacks-Valeria och
Mest-besatt-i-Björn-Gustafsson-Valeria.

http://www.finest.se/Mannefik

 
Ingen bild

tina

13 april 2009 09:38

min bästa kompis brorsa kallas också för BULLEN, han har blivit kallad för det sedan mellanstadiet och ingen har någon som helst aning om varför. folk vet inte vem man snackar om när man nämner hans namn, men säger man bullen, då vet hela stan vem man pratar om (stan som i en mellanstor stad i norrland) :)

 
Ingen bild

towe

13 april 2009 14:16

min farmor vet jag inte vad hon heter igentligen. hon har alltid kallats lillan.
har nog att göra med att hon knappt är 145 cm...

 
Ruff

Ruff

13 april 2009 15:25

Namnet Ruff härstammar från ett Litteraturläger somamren -02, då jag och en vän satt och rufsade varandra i håret hela tiden. Folk började kalla oss för Ruff & Rufsa, och när vi kom hem så återgick hon till att heta Liisa, men mig fortsatte de kalla Ruff.

http://jensuno.blogspot.com

 
Ingen bild

sed

13 april 2009 20:59

känner någon som kallar sin bäste vän för bajs..trevligt eller hur..låter inte så hygieniskt..historien bakom namnet har ja faktiskt glömt men det är bajsrelaterat..det är ju kul att höra någon skrika bajs tvärs över gatan om man ska få hans uppmärksamhet.. :)

 
Ingen bild

Emma

13 april 2009 22:04

känner en som kallas "fisken"... dom säger att han kan låta som en fisk... jag vet dock inte hur en fisk låter...

 
Ingen bild

Fanny

13 april 2009 23:05

Åh vilket härligt ämne. En av våra gamla lärare kallas för "bajsfingret", ingen aning om varför, men orginellt är det. En annan lärare kallas "Fisk-per" då han ofta har en collagetröja med fiskmotiv. En bekant kallas för "hjälmen", en gång i tiden såg hans frisyr ut som en hjälm.

 
Ingen bild

J

14 april 2009 19:09

En på min skola kallas saftis för att han alltid hade saft med sig till fotbollsträningarna, en Victor kallas Vilroy, och denna Victor har också kommit på namnet Issi McNugget till en som heter Isac. En annan på skolan kallas Larre, heter egentligen Sebastian Larsson, min kompis Sebastian Fransson kallas Frasse och en till kompis som heter Pontus egentligen kallas Bumbi. Mitt ex Jesper kallas också för Hebbe. Har många fler konstiga smeknamn och jag bor i en liten stad så du har nog rätt om att folk får udda smeknamn i småstäder ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Soran Ismail - 23 mars 2010 17:13

Eftersom hemsidan är nere av oklar anledning så kör jag på här tills vidare. Dessutom är detta länken som angivits från ticksters sida om min inspelningen av min stand-up special.   Återkommer snart med mer info. ...

Av Soran Ismail - 13 september 2009 17:36

Då står det äntligen klart vart jag ska flytta, och min förhoppning är naturligtvis att ni följer med mig i flytten. Vill ni göra det så klickar ni här ...

Av Soran Ismail - 12 september 2009 09:39

Det är segt nu, jag förstår det. Men det beror inte på mig. Inte längre i alla fall. Är det någon ni ska vara upprörda på nu så är det något företag som heter Crystone, utan att säga för mycket. Förhoppningsvis är allt löst i eftermiddag, ingen vill ...

Av Soran Ismail - 11 september 2009 02:24

Eftersom det inte riktigt finns någon godtagbar ursäkt till att bara försvinna ur en relation såsom jag har gjort, helt utan förklaring, så låter jag bli att ens ge det ett försök. Det här blir egentligen inget kul inlägg. Inte heller intressant. Ani...

Av Soran Ismail - 18 augusti 2009 17:38

Jag vet. Uruselt bloggande. Men det kommer igång, så fort nya siten är uppe. Ska till de som designat sidan på Fredag kl 14 så de kan visa mig allt jag inte förstått mig på. Tills dess - här är två bilder från travet i lördags.     Det är festligt m...

Ovido - Quiz & Flashcards