Direktlänk till inlägg 8 juni 2009

Lite tankar kring valet

Av Soran Ismail - 8 juni 2009 00:09

Jaha, då var valet avgjort. Det jag reagerade mest på var en undersökning jag såg på valvakan innan röstningen var avklarad: svenskarnas 10 viktigaste frågor i det här valet. På 2a plats låg miljön, jämställdheten kom först på 7e plats. Det är för mig ett ypperligt bevis på att det är media, och då syfter jag nästan enbart på kvällspressen, som styr vad vi bryr oss om. För om vi är lite logiska, hur idiotiskt är det inte att miljön kommer före jämställdheten?


Det är inte min avsikt att göra uppröra några miljöpartister med fjällrävenjackor och mustasch, men jag tycker det är dags att vi sätter saker i sina rätta proportioner. Folk är väldigt duktiga på att spotta ur sig meningar som "vi måste tänka på framtiden", men i ärlighetens namn: vem bryr sig? Jag vill inte på något sätt låta som en cyniker, men jag vill gärna behålla någon slags realism i debatten. Jag hävdar med bestämdhet att folk inte bryr sig om sina barnbarns barnbarns barn. Det är människor som vi inte känner, och aldrig kommer känna. Inte på långa vägar.  Och innan dess (när mina barnbarns barnbarns barn föds) tror väl inte ens den mest pessimistiske miljöpartisten att den här planeten kommer gå under?


Då är det väl viktigare att tiden som vi har på den här planeten blir så bra som möjligt, för så många som möjligt. Eller? Jag ser mycket hellre att vi lever jämställt i 300 år till och sedan sprängs i luften (eller hur nu Tellus bestämmer sig för att hämnas på mänskligheten), än att den här planeten mår bra i ytterligare 5 000 år, men människorna på den lever i dagens orättvisor. Jag bryr mig väl också om miljön, men hur fan kan man sätta sopsortering framför trafickinglagar? 


Övriga tankar:


- Att KD fortfarande har ett mandat är synd, men det är bara en tidsfråga innan det uråldriga partiet försvinner och enbart existerar i våra historieböcker. Och i Småland.


Dags för Mona Sahlin att avgå. Det har det varit länge. Jag tycker faktiskt inte hon förtjänar all skit hon får, och det hade nog inte sett ut på samma sätt om hon varit en man (både Jan Björklund och Göran Hägglund står för betydligt mer kontroversiella åsikter, och slipper undan mycket enklare. Det har väl en del att göra med att hon leder Sveriges största parti också, men det här inte hela sanningen. Det blev en väldigt lång parantes). Hursomhelst så står det klart att hon inte har folkets stöd, och har man inte det så spelar det ingen roll hur bra man än är, man ska avgå. Det är ens plikt. En ledare som inte kan leda är helt värdelös. Hennes kunskaper/erfarenhet kanske kan användas på andra sätt inom partiet, men absolut inte som partiledare. Jag tror dock inte att hon kommer avgå, och därför vinner alliansen även nästa val. Men 2014 blir Tomas Bodström Sveriges statsminister. Kom ihåg vart ni läste det först. 


- Om Miljöpartiet bara blir lite mer liberala så tror jag att de blir en av Sveriges tre största partier till 2014. Kanske ännu bättre.


-  Att röstdeltagande i Sverige gick upp, trots att det gick ner på resten av kontinenten, tror jag beror på att folk ville ha bort Sverigedemokraterna.


- Därför är det så synd att de fortsätter gå framåt. Dags för andra partierna och vakna upp, hur svårt ska det vara att motbevisa ett sånt parti?


- Jag läste i någons blogg att det var vår demokratisk skyldighet att rösta, inte vår rättighet. Det stämmer såklart inte, det fina med demokratin är att folk får göra som de vill. Ändå: det är en härlig spottloska i ansiktet på alla de miljontal människor som lever i förtryck och inte får rösta. Som offrar sina liv för att få tycka som de gör. Och här finns det folk som skiter i det för att "...det vart så jävla mycket sprit igår...


- Ofta är det positivt för ett parti med kända profiler som uttalar sitt stöd, som t.ex Benny Andersson . Men det är inte någonting som är uteslutande bra. Jag tror t.ex inte att ett parti vill förknippas med någon som på fullaste allvar kallar sig för Blondinbella


- Det var löjligt att höra hur Sahlin och Reinfeldt enbart pratade i positiva termer efter dagens resultat. Man kommer inte längre på naivitet. Folk uppskattar ärlighet, säg som det är "Det gick sämre än vi hade hoppats på, nu ska vi se vad vi gjorde fel och hur vi kan förbättra det"


De första tankarna bara. Det kanske kommer fler sen. Kanske inte. 

 
ANNONS
 
Ingen bild

Pierre

8 juni 2009 00:15

Väl talat!

 
Ingen bild

johanna

8 juni 2009 00:32

Gillar inte riktigt dina åsikter om mp, men det andra lät ju bra.

 
Soran

Soran

8 juni 2009 00:39

johanna: vilka åsikter syftar du på då? Det jag är kritisk mot är mest hur högt prioriterad miljöfrågan varit för folk i det här valet.
Om du syftar på att jag hävdar att de har "fjällrävenjackor och mustasch" så var det inte speciellt seriöst. Bara ett försök att vara lite smålustig och därmed göra den långa texten lite smidigare att ta sig igenom.

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Ingen bild

johanna

8 juni 2009 00:46

Nej de va inte det där med fjällrävenjackor och mustasch jag menade.
Jag menar bara att miljön är ju en väldigt viktigt fråga idag och det där med att ingen bryr sig om framtiden stämmer inte heller. Om det vore så så skulle det ju inte vara så många som engagerade sig eller hur? Jag tycker inte att miljöfrågan är för högprioriterad då den är berättigad att vara av hög prioritet nu när det verkligen är ett stort problem.

 
Love

Love

8 juni 2009 01:02

Fan, hade skrivit ett aslångt inlägg om miljöfrågan från min mobil, men det försvann. Orkar inte nu, men det kommer imorgon istället. Själva poängen var iaf att du har fel när du säger att det är en oviktig fråga. :P

http://Www.kraftpoesi.bloggagratis.se

 
Soran

Soran

8 juni 2009 01:03

Ok, jag förstår. Men jag håller däremot inte med. Jag ser inte hur miljön är ett större problem nu än för 5 år sedan. Något som däremot alltid har vart ett problem är folk som varje dag svälter ihjäl. Dör för att de inte får tillräckligt mycket näring alltså. Varför engagerar sig inte folk lika mycket i det?

Folk engagerar sig därför att det är det vi läser om i kvällspressen. Media hetsar kring vikten av diverse glödlampor och Earth Hour. Därför bryr vi oss. Om det verkligen handlade om att man var orolig för att människor eventuellt skulle få det sämre i framtiden, varför inte hjälpa folk som lever under outhärdliga förhållanden idag?

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Soran

Soran

8 juni 2009 01:06

Love: Det är lugnt, jag finns kvar i morgon också. Men du missförstår nog mig om du tror att jag säger att det är en oviktig fråga. Jag säger bara att det har blivit blåst ur sina proportioner, och ifrågasätter att den varit viktigare för dagens väljare än jämställdheten. That's it.

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Ingen bild

johanna

8 juni 2009 01:09

Jo men det är ju självklart att man måste hjälpa folk som svälter ihjäl, miljön är inte av högsta prioritet, jag säger bara att det är av hög prioritet. Men vad jag vet så finns det inget parti som direkt står för att vi ska hjälpa de fattiga, så jag räknar inte direkt med det i samma kategori men självklart så är ju det viktigare att vi alla ska ha det så bra som möjligt i nuet.

Men jag tycker ändå att miljöfrågan är en fråga som man bör göra mer åt då det inte händer speciellt mycket i dagens läge.

 
Soran

Soran

8 juni 2009 01:21

Det är precis det jag menar. Jag har inte nämnt något om partierna, utan på röstdeltagarna. Där har de sagt att miljön kom på plats nr.2 och jämställdhet på plats nr.7 Alltså är miljön viktigare än jämställdheten, och det är det jag ifrågasätter.

Det ena utesluter såklart inte det andra. Man bör jobba inom allt. Men det jag reageraede och ifrågasatte var som sagt folks prioriteringar

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Ingen bild

johanna

8 juni 2009 01:33

Okej. Nej jag tycker också att jämställdheten bör vara högre upp på listan, men jag tycker inte att miljöfrågan ska vara speciellt mycket längre ner heller då båda frågorna kräver mycket uppmärksamhet men du har rätt, jämställdheten skulle behöva mer uppmärksamhet än vad den får idag.

 
Patsy

Patsy

8 juni 2009 07:26

Fan vad bra! Håller med precis, nog för att miljön ÄR viktig men det finns fan så mycket viktigare saker att koncentrera sig på. Hade inte kunnat säga det bättre själv.

http://2barnsmorsa.blogspot.com

 
Manne

Manne

8 juni 2009 08:06

Ja, nu är valet äntligen över. Så jävla gött. Nu tar det ett tag tills de små jävlarna börjar nagga trumhinnorna igen.

Förresten, miljön och jämställdheten borde båda vara på plats nr.1 Och de i Afrika borde knulla mindre, så att det inte föddes så många barn. Då vi alla vet vad de barnen får för framtid - ingen alls.

http://www.finest.se/Mannefik

 
Ingen bild

Albin

8 juni 2009 08:14

Att säga att Mona Shalin ska avgå med drygt ett år kvar till nästa riksdagsval är inte klokt. Man ska inte dra för stora växlar utav att m och s inte gick bra i valet. Tycker det är kul att FI trots allt fick 2,2 %

 
Ninja

Ninja

8 juni 2009 10:06

Sedan får man ju tänka på att miljön påverkar oss alla och skadar i stor grad u-länderna. Det vi gör här, får de betala för. Genom att vi istället arbetar för ett etablerat miljöarbete inom EU kan vi på så sätt öka förutsättningar för landområden som utsätts för miljökonsekvenser. Jämställdheten mellan just I- och u-länder är en balansgång som inte tåler jämvikt i dagens miljöarbete. Fixar vi det så tror jag att man sedan kan utveckla jämställdheten.

Därför röstade jag på Zaida Catalán. Integritet, miljöfrågor och jämställdhet.

http://verbalninja.blogg.se

 
Ingen bild

xcv

8 juni 2009 10:06

Att kd har en plats är bra, människosynen som det partiet har är väldigt vettig. Varför hänga ut vissa partier, utan saklig grund, på en blogg? Okunskap skapar problem, för jag är ganska säker på att du inte vet vad KD står för, förutom i arbortfrågan och varför ska den bestämma vilket parti man röstar på!? Det är INTE en rättighet att döda ett barn när föräldrarna "råkade" ha oskyddat sex.

 
Soran

Soran

8 juni 2009 12:56

Albin: Jag drar inte så stora växlar från det här valresultatet, isåfall hade jag hävdat att även Reinfeldt borde avgå. Det handlar om ett systematiskt nedgående förtroende för Sahlin från folket. Varenda SIFO-undersökning jag tagit del av, eller omröstning någon av tidningarna efter tv-debatterna visar på en stor brist i förtroende mellan ledare - väljare i hennes fall.

Jag kan därför inte se att hon skulle vinna valet åt sitt parti. Tvärtom ser allt ut att peka mot det sämsta valet de någonsin har gjort (det är långt kvar, jag vet) och då tycker jag att det är vettigare att avgå nu och åtminstone ge någon chansen att vinna folkets förtroende. Det är annars väldigt signifikativt för sossarna att saker och ting tar lång tid. Det folk ser idag, ser de om 4 år.

Ninja: Faire enough.

xcv:
Jag skrev bara om det i korthet, och har ingen skyldighet att redogöra för allt som är fel med ett parti. Men du har fel, ta t.ex jämställdhetsfrågan. Om KD bestämmer kommer skillnaden mellan mamma- och pappaledighet öka ännu mer.

Vad beträffar abortfrågan så anser jag att det absolut kan ligga till grund för vilket parti man ska rösta på. Eller snarare INTE rösta på, som i det här fallet. Det säger så himla mycket om ett parti när man har den synen på abort. Det är inte ett barn, det är ett foster.

För övrigt kommer jag aldrig att tro på ett parti som har en religiös grund. Det är förlegat. Det är dags att röra sig framåt, på riktigt.

http://soranismail.bloggagratis.se

 
Maral

Maral

8 juni 2009 12:59

Manne: Alltså, förstår hur du resonerar men vad menar du med inget liv alls? Det livet dom föds till är det livet dom vet av, bara för att dom inte har saker som vi har i våran vardag så betyder inte det att dom inte har känslor etc. Egentligen vad vet du, liven nere i afrika/fattigdom är förmodligen mer givande och betydelsefulla än våra. Du får det att låta som om det är "vi" och "dem". Men det är inte ett dem-problem.. Det är ett oss-problem.

cool kille som slutade sitta på sin feta röv framför datorn och bestämde sig för att faktiskt GÖRA något åt vad som pågår i världen. http://uncultured.com/

http://ipower.ning.com

 
Love

Love

8 juni 2009 13:21

Okej, nu har jag läst igenom ditt inlägg igen i nyktert tillstånd, och förstår bättre vad du försöker säga. Självklart har du rätt när du säger att en viktigare fråga borde vara t.ex världssvälten och u-ländernas lidande men man bör samtidigt tänka på att miljöproblemen förvärrar tredje världens lidande och således borde betraktas som en viktig fråga. Här i norden kommer det kanske ta lång tid innan vi börjar känna av klimatförändringarna på ett negativt sätt, men söderut, kring ekvatorn går förändringarna snabbare och skapar stora problem. Vi i den industrialiserade delen av världen har ju därför ett ansvar gentemot resten av världen att sätta stopp för klimatförändringarna eftersom de var vi som skapade problemet i första hand.

Och angående Bodström; om han blir svensk statsminister (jag tror nog faktiskt aldrig att det kommer att hända, man kan säga mycket dumt om sossarna, men så jävla korkade är de faktiskt inte att de gör honom till partiordförande), då kommer jag fan att fly sverige. Fy fan, den mannen är ju fan en av svensk politiks absolut största stolpskott.

och till xcv: Jag skulle vilja införa obligatorisk abort, det skulle lösa en jävla massa problem.

http://www.kraftpoesi.bloggagratis.se

 
Manne

Manne

8 juni 2009 14:42

Maral: Jag skrev inte att dom inte har något liv. Utan ingen framtid. Eller jo, de har en framtid.. men tyvärr ingen positiv sådan. Självklart vet dom inte om hur ett "bra" liv är. För det liv som de lever, är ett "bra" liv för dem.

Ja, det är ett oss problem. Det har du helt rätt i.

Jag önskar att media gjorde mer för att försöka förbättra för människorna i Afrika till exempel.

Mer än att ha ett par galor i tv-rutan per år. Det kan göras så mycket mer. Jag undrar vad det är som hindrar media, från att göra just mer.

http://www.finest.se/Mannefik

 
Maral

Maral

8 juni 2009 15:31

Manne: majoriteten kanske inte har en positiv sådan, men man ska inte dra alla över en kamm.
Sen kan man ju gå lite djupare in på det här, hur positiv är våran framtid egentligen? Så positiv att folk väljer att tyna bort framför datorer än att gå ut och leva. Så positiv att folk här helldre tar livet av sig än att kämpa. :P

Okej ska sluta vara en bitterfitta nu.
Men jag är bara övertrött och känslig idag. haha.

http://ipower.ning.com

 
Ingen bild

xcv

8 juni 2009 16:43

Det beror helt på vad åsikten partiet har. Det är aldrig religionen i sig som skapar problemen, utan det är de personerna som styr ett land, som använder religionen som en täckmantel. Ett exempel är problemen med fördomar som finns i Sverige, angående de muslimska länderna där det finns mindre grupper som SÄGS leva ut den muslimska läran. Sk. islamister, och det är dom som får fokus i Sverige, och hatet mot muslimerna ökar. Okunskapen flödar än en gång igenom i Sverige!(och andra sk. utvecklade länder)


Angående abortfrågan så kan jag aldrig acceptera att man använder abort som ett preventivmedel. Foster som du väljer att kalla dem känner känslor betydligt tidigare än i 12te veckan! Var ska gränsen isf gå om man vill ha abort? När börjar det göra "ont" för fostret enligt dig?! Fostret har känslor även inne i magen, eller är det något du förnekar? Det är okej att döda ett foster 1 vecka innan det kommer ut, däremot att döda det 1 vecka efter "födelsen" anses som mord. Väldigt naivt!

 
Ingen bild

K

8 juni 2009 20:50

Okej, jag är visserligen en miljöpartist i fjällräven-jacka. Och ska jag vara ärlig är jag inte alls särskilt insatt i politik, så du kan säkert lätt slå mig på fingrarna. Men är det verkligen så fel att prioritera miljöfrågor? Visst, de är inte lika akuta som vissa andra frågor. Vi kanske inte ens kommer märka av konsekvenserna av de problem vi skapar... Men ska vi bara köra på tills allt skiter sig? Är det så du menar? Vänta på att oljan ska ta slut innan vi utvecklar alternativa transportmedel? Fortsätta konsumera i samma takt som nu (och utnyttja billig arbetskraft i U-länder) medan vi tar slut på jordens resurser?

Miljöfrågorna handlar inte om ifall temperaturen kommer öka någon grad eller så, pga växthuseffekten. Det handlar om att vi lever i ett samhälle som i längden är ohållbart.

Sen finns det såklart andra viktiga frågor, som fred, demokrati och jämställdhet. Men efter dessa 3 skulle jag placera miljöfrågan. Och i EU-valet var det min viktigaste fråga. Det vi behöver EU till är ju viktiga frågor som rör hela världen globalt. Och om de andra valfrågorna är jordbrukspolitik, EMU, fildelning och alkoholgränser... Är det då verkligen så dumt att rösta för miljön?

Jag brukar hålla med dig om mycket, Soran. Men här håller jag inte med. Du får gärna förklara utförligare hur du menar ifall jag har missuppfattat något.

 
Ingen bild

K

8 juni 2009 20:58

Blev visst tvungen att skriva ett inlägg till för att få bor oturstalet. ;)

Visst kan jag förstå om folk ger upp och tänker att det är hopplöst. Vi kör på och har kul så länge det varar... Men är det så olikt från att tänka: "Ja, men jag har det ju bra här i Sverige" och därför slippa bry sig om andra länder? Att bara ge upp känns mesigt tycker jag. Vad ska vi med politik till om vi inte strävar efter att göra världen bättre, även på lång sikt.

 
Soran

Soran

8 juni 2009 23:23

K:

För det första, ingen av min kritik var mot miljöpartiet. Det var ett ifrågasättande av folks prioriteringar inför valet.

Jag är inte mot att utveckla miljön. Att hitta bättre källor till energi, mer långsiktiga lösningar. Men jag ifrågasätter hur det kan komma att ligga före jämställdhet, det som faktiskt är ett problem IDAG. Och det spelar ingen roll hur länge vi håller den här planeten hälsosam, så länge vi inte kan leva under bättre förhållanden än de flesta gör idag.

xcv:
Man kan få analysera såsom man vill, men det är min övertygelse att alla partier med religiösa grunder är urusla. Att tro att det ska fungera bra är lika naivt som att tro att kommunism ska fungera.

Apropå naivt: att du tror att folk någonsin har använt abort som ett preventinmedel. Det är väl inte planerat, men om man är där så är det upp till en själv att bestämma hur man vill göra. Inte någon moral baserad på böcker som är tusentals år gamla.

http://soranismail.bloggagratis.se

 
F

F

18 juni 2009 20:37

Jag tror att Piratpartiet har stor del i att folk gick och röstade. Det är ju spännande att folk verkar prioritera fildelning högre än både miljön och jämställdeheten... Folk kan bli förtryckta och jorden kan få gå under, men rör inte internet! Suck.

http://fannymillom.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Soran Ismail - 23 mars 2010 17:13

Eftersom hemsidan är nere av oklar anledning så kör jag på här tills vidare. Dessutom är detta länken som angivits från ticksters sida om min inspelningen av min stand-up special.   Återkommer snart med mer info. ...

Av Soran Ismail - 13 september 2009 17:36

Då står det äntligen klart vart jag ska flytta, och min förhoppning är naturligtvis att ni följer med mig i flytten. Vill ni göra det så klickar ni här ...

Av Soran Ismail - 12 september 2009 09:39

Det är segt nu, jag förstår det. Men det beror inte på mig. Inte längre i alla fall. Är det någon ni ska vara upprörda på nu så är det något företag som heter Crystone, utan att säga för mycket. Förhoppningsvis är allt löst i eftermiddag, ingen vill ...

Av Soran Ismail - 11 september 2009 02:24

Eftersom det inte riktigt finns någon godtagbar ursäkt till att bara försvinna ur en relation såsom jag har gjort, helt utan förklaring, så låter jag bli att ens ge det ett försök. Det här blir egentligen inget kul inlägg. Inte heller intressant. Ani...

Av Soran Ismail - 18 augusti 2009 17:38

Jag vet. Uruselt bloggande. Men det kommer igång, så fort nya siten är uppe. Ska till de som designat sidan på Fredag kl 14 så de kan visa mig allt jag inte förstått mig på. Tills dess - här är två bilder från travet i lördags.     Det är festligt m...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se