Direktlänk till inlägg 20 juli 2009

Demokrati är överskattat

Av Soran Ismail - 20 juli 2009 14:59

I fredags godkändes en lag i Afghanistan som innebär att om en kvinna inte vill ha sex med sin man så har mannen rätten att svälta henne. Den här lagen godkändes av en demokratiskt framröstad president. 4,3 miljoner människor, eller 55,4 % om man nu så vill, gav honom sin röst.


Ja jag vet, egentligen har vi diverse konventioner och internationella lagar som ska se till att vi upprätthåller mänskliga rättigheter men låt oss vara ärliga. De är ett spel för galleriet. Det beror på vem som bryter mot dem. I det här fallet så går ju lagen igenom och så vitt jag vet så är det ingen som har tänkt avsätta den här presidenten? Ingenting seriöst i alla fall. Ett fördömande här, och ett fördömande där visserligen, men i praktiken sker ingenting. Lagen står kvar.


En annan sak lagen slår fast är att man som våldtäktsman kan slippa straff om man går med på att gifta sig med sitt offer. Det var några som demonstrerade mot införandet av den här lagen. Men de möttes av betydligt många fler motdemonstranter...


Jag har länge funderat på om demokrati är så fantastiskt som vi, främst i västvärlden, vill hävda. Winston Churchill pratade om att demokrati kanske inte är ultimat, men det är det bästa alternativet vi har. Och det håller jag med om. Det ÄR det bästa alternativet vi har. I dagsläget. Men vad utesluter att det kan finnas någonting som är ännu bättre, som vi inte kommit på ännu?


Som jag ser det så är det en sådan otrolig rädsla som dyker upp, med färska minnen från andra världskriget på våra hornhinnor, så fort vi börjar diskutera andra alternativ än demokrati. Och det hindrar utvecklingen. Jag säger inte alls att vi ska ha anarki eller en diktatur. Men demokrati är inte så utomordentligt som de flesta vill hävda. Inte enligt min åsikt i alla fall.


Visst, demokrati är det minst dåliga alternativet som vi har tillgängligt idag, men det är fortfarande dåligt. Ni som inte håller med kan ju fråga shiamuslimska kvinnor i Afghanistan vad de tycker om saken...

 
ANNONS
 
Kawa

Kawa

20 juli 2009 15:09

Det finns ju olika former av demokrati dessutom. En demokratisk fascistisk stat kanske skulle fungera mycket bättre, fascism utan det elaka. Kramfascism.

http://www.nitadinfru.se

 
Ingen bild

Love

20 juli 2009 15:13

Demokrati är två vargar och ett lamm som röstar om vad det ska bli till middag

 
Ingen bild

M

20 juli 2009 15:18

Det är ju skitbra om folket i Afganhistan får ha det på sitt sätt. Mycket värre om en diktator hade bestämt allt själv.

Om de vill ha det så så låt de ha det så. Det är religion som är bajs inte demokrati.

 
Ingen bild

Love

20 juli 2009 15:22

Haha demokratisk fascism wtf. Nej men helt allvarligt så kan ju ett land inte kallas demokratiskt bara för att det finns lagstiftad allmän rösträtt. Vad var röstdeltagandet i Afghanistan, någon som vet? Ganska lågt kan jag tänka mig

 
Ingen bild

Love

20 juli 2009 15:55

M: fan vad dumt. Så Hitler var bra för att han kom till makten på ett demokratiskt sätt. Eller om vi i Sverige röstade fram att alla minoritetsgrupper skall mördas så är det helt i sin ordning efterssom det är ett demokratiskt beslut? Fan vad naivt, man måste ju ha ideal.

 
Ingen bild

Amanda

20 juli 2009 17:07

Demokrati kräver kunskap om de ska fungera.

 
Ingen bild

Örjan Sejpen

20 juli 2009 18:19

Om tjejen har blivit så tjock att alla rep brister så tvingas andra i familjen offra sej? Kan det bli rimligt om en demokratisk samstämmighet tycker att, ok tjejen kan väga tresiffrigt och visst familjen SKA ställa upp??? Men i Afghanistan har nog feminister aldrig gjort sej besvär så mitt omvända(men korrekta) scenarie blir ej aktuellt(i Afghanistan alltså) hhrrrrmmph!!!

 
dof

dof

20 juli 2009 18:39

Bojkotta Afghanistan. Sluta köp afghanskt opium. Rösta med plånboken mina vänner.

http://twitter.com/dagensoutfitta

 
Hanna

Hanna

20 juli 2009 18:46

Man kanske får fråga sig, Vad är demokrati för mig?
För mig är demokrati rätten och ansvaret över att ha en egen åsikt, jag betvivlar starkt att rätten och självklarheten att rösta & ha en egen åsikt i Afghanistan är lika självklar som den är för 18 åringar i sverige idag (och ja, vissa kankse skulle vara utan den rätten i några år till men men). Med det menar jag att Afghanistan kanke inte är det bästa exemplet på demokrati.

Men tankarna om något annat än demokrati är inte skrämande, mest intressant.

http://hannsaplast.blogspot.com

 
Ingen bild

eller nåt

20 juli 2009 19:37

det är väl mer kunskapsbrist än fel på demokrati?

 
Ingen bild

C

20 juli 2009 19:47

Ha ha - "ett spel för gallerian".
Det är inget jävla köpcentrum som avses i det uttrycket. Kasst Soran, kasst.

Ett spel för galleriet. Okej?

 
Ruff

Ruff

20 juli 2009 20:19

För att citera Rousseau: "Allt för folket, intet genom folket". Människan vet ofta inte sitt eget bästa, och röstar igenom fel åsikter. Liksom Rousseau förespråkar jag vissa av demokratins stöttepelare, så som yttrandefrihet, religionsfrihet, tryckfrihet och mänskliga rättigheter, men är starkt emot att människan ska få ett allt för stort inflytande över landets styre.

Problemet är att finna en ledare som inte finner egenvinning det viktigaste. Makt har en tendens att stiga folk åt huvudet, och egoismen är en allt för stor del av den tänkande människans väsen. Även jag inser att jag själv inte skulle bli en bra ledare.

För att plocka ett till citat, av Douglas Adams: "(...) leder till att ingen som vill ha jobbet kan på några vis tänkas få det."

http://jensuno.blogspot.com

 
Ingen bild

Henke

20 juli 2009 20:38

Fyfan. Jävla Shiamuslimer. Dom som är kvinnoförtryckande rövhål alltså. Det finns säkert en och annan vettig där också.

 
N

N

20 juli 2009 20:39

Det är väl inte demokrati om inte ALLA får rösta? Kvinnorna t.ex får väl inte rösta i de länderna? Eller har jag fel?

http://www.hjalles.blogg.se

 
Ingen bild

Henke

20 juli 2009 20:41

Håller med N.

 
Ingen bild

Miss V

20 juli 2009 22:07

vilken tankeställare..

Först av allt; man blr knäpp i huvudet av att försöka förstå hur dessa människor tänker?

Sen måste jag hålla med "N" om att afghanistan kanske inte är det bästa exmpllet på demokrati. Dock glömmer folk ibland att demokrati har sina brister. Men som Chruchill sa och du skrev, det är det bästa alternativet vi har.

 
Ingen bild

Magnus

20 juli 2009 22:12

Diktatur kanske inte är så illa, men hitils har det ju varit fel människor som blivit diktatorer. Om te.x Robert Broberg vore diktator skulle det väl inte bli så illa ?

 
Ingen bild

Anneli

20 juli 2009 22:34

Jag är inte alls insatt i den här frågan, & orkar inte läsa vad de andra skrivit. Tänkte bara påpeka att i ditt inlägg verkar det vara presidenten som ensam godkänt lagen? I så fall är ju inte DET demokrati, bara för att presidenten var framröstad demokratiskt...

 
Ingen bild

K

20 juli 2009 22:44

Jag tycker också att demokrati inte är så jäkla great men att det är det bästa alternativet. Men det finns demokrati och skendemokrati. Ett skendemokratiskt samhälle kan ju manipulera sina medborgare att tycka saker som regeringen vill att det ska tycka, sen är det klart att alla röstar som de vill!!

 
Ingen bild

P

21 juli 2009 00:39

K, hur kan du veta att samhället vi lever i inte blivit manipulerat av regenter? Det behöver ju inte alltid vara dåligt.

 
Johan

Johan

21 juli 2009 02:12

För det första: en demokrati av västerländskt snitt förutsätter mer än fria val, nämligen yttrandefrihet, fria medier, jämlikhet inför lagen, och framförallt: rättsäkerhet.

Hur mycket av dessa kan du egentligen tillskriva Afghanistan 2009? Det är ett land som under 20 års tid slitits i stycken av krigsherrar och islamister som betraktat landet som en feodal teokrati som ska styras hårt och skoninglöst av "starka män".

Det är inte direkt en miljö där humanistiska värderingar frodas, eller en miljö där människor upplever sig säkra i sin vardag. Därmed kan man fråga sig om Afghanistans fria val verkligen lyckas representera en majoritet av landets befolkning, och inte bara män?

Sen, för att vara mer specifik över exemplet du tog upp: valet av Karzai, precis som statsmän i Väst, handlar om att välja en representant som ska ta beslut åt oss. Om han är vald demokratiskt eller har installerat sig själv som president spelar ingen roll - valet att stödja denna lagstiftning är hans eget och ingen separat omröstning.

Men vad hade varit skillnaden på ett sådant beslut i t.ex Sverige? Jag vill gärna tro att de andra delar av den svenska staten skulle, som det är tänkt, reagera mot ett sådant förslag. I slutändan hade det antagligen varit fråga om regeringskris och nyval - för vi HAR trots allt en fungerande demokratisk stat.

För att den staten ska fungera så måste dock mer än en folkvald representation väljas, som jag skrev i början. Och det är här Afghanistan behöver reformer.

Den demokratiska styrelseformen är komplex i sin natur, men i sin fulla styrka oslagbar för ett fritt och tolerant samhälle.

http://www.thulecomedy.se

 
Ingen bild

peter fundament

21 juli 2009 05:00

Jag tror (ska inte säga vet då) att "johan" med sin text så tydligt som det går att bevisa att han helt missar grundpoängen i ismails tanke om att demokrati är överskattat. Grundpoängen ska väl ändå vara att utan kunskap (inte rätt kunskap utan faktisk korrekt kunskap) så blir demokrati skadlig eftersom det kan leda till uppfattningar hos även inte helt korkade människor som t ex "johan" som grundar sej på felaktiga data. Om Jag t ex påstår att "johan" har medar på sina fötter så kan jag ha fullkomligt(inte nödvändigtvis) fel. Om man säger som så här då att av många ingredienser så är icke den med dvs Du bygger en uppfattning på fel grund. (tro mej jag har sedan lekis ålder korrekt info detalj för detalj)

Även om du skulle råka vara "Johan" som blev Johanna från etc så har du ändå fel , tyvärr.

 
Ingen bild

Love

21 juli 2009 13:44

Petter fundament: Skämtar du? kom du med ett enda argument till varför Johan skulle ha fel? Jag skulle nog vilja påstå att du är fullständigt dum i huvudet, Petter.

 
Kristofer Dahlström

Kristofer Dahlström

21 juli 2009 16:13

Demokrati är det sämsta statsskicket, om man bortser från alla andra.

http://psydome.blogg.se

 
Johan

Johan

21 juli 2009 16:28

peter fundament: Jag kan försäkra dig om att jag faktiskt heter "Johan" och att det inte är något alias. I övrigt begriper jag inte vad du invänder emot i min kommentar. Utveckla gärna.

http://www.thulecomedy.se

 
Ingen bild

peter fundament

22 juli 2009 04:02

Där du ser själv vad lätt det kan vara att missförstå något, jag måste ha missförstått dej Johan med vilket efternamn du nu har, ursäkta Jag sköt visst iväg en text för snabbt där, Jag menade väl igentligen det att demokrati i en stat med stor andel analfabeter och mycket svårigheter kan vara besvärligare att rättvist representera en sann folkvilja?, i såna länder blir ett välinformerad elits beslut möjligen mer rättvisande än med tusentals analfabeters slumpmässiga känsla för att rösta på en "känsla", ungefär så menade jag. Jag kanske är övertygad om att jorden är platt på riktigt.........

 
Ingen bild

peter wren

22 juli 2009 16:42

Precis utveckla gärna som Johan smed säger möjligtvis heter han inte så men Jag vet inte så även om det finns 4 st Johan så väljer vi iom det att tro att alla dessa heter johan smed och tillverkar riddarutrustningar....

 
Ingen bild

Emilia

24 juli 2009 20:25

Det finns demokrati och så finns det [demokrati].

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Soran Ismail - 23 mars 2010 17:13

Eftersom hemsidan är nere av oklar anledning så kör jag på här tills vidare. Dessutom är detta länken som angivits från ticksters sida om min inspelningen av min stand-up special.   Återkommer snart med mer info. ...

Av Soran Ismail - 13 september 2009 17:36

Då står det äntligen klart vart jag ska flytta, och min förhoppning är naturligtvis att ni följer med mig i flytten. Vill ni göra det så klickar ni här ...

Av Soran Ismail - 12 september 2009 09:39

Det är segt nu, jag förstår det. Men det beror inte på mig. Inte längre i alla fall. Är det någon ni ska vara upprörda på nu så är det något företag som heter Crystone, utan att säga för mycket. Förhoppningsvis är allt löst i eftermiddag, ingen vill ...

Av Soran Ismail - 11 september 2009 02:24

Eftersom det inte riktigt finns någon godtagbar ursäkt till att bara försvinna ur en relation såsom jag har gjort, helt utan förklaring, så låter jag bli att ens ge det ett försök. Det här blir egentligen inget kul inlägg. Inte heller intressant. Ani...

Av Soran Ismail - 18 augusti 2009 17:38

Jag vet. Uruselt bloggande. Men det kommer igång, så fort nya siten är uppe. Ska till de som designat sidan på Fredag kl 14 så de kan visa mig allt jag inte förstått mig på. Tills dess - här är två bilder från travet i lördags.     Det är festligt m...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se